Wada: Stäng av Ryssland från all friidrott

1:35 min

Antidopningsorganisationen Wada vill stänga av Rysslands friidrottsförbund för omfattande dopning. Om det ryska friidrottsförbundet stängs av får inga ryska friidrottare ställa upp i OS nästa år eller VM eller EM.

Det meddelade organisationen när man på måndagseftermiddagen presenterade sin rapport om dopnings- och korruptionsanklagelser inom friidrotten.

Uppgifter i rapporten säger att den ryska säkerhetstjänsten FSB infiltrerade antidopningsarbetet under Sotji-OS. Man tror också att det ryska antidopningslaboratoriet i Moskva har varit avlyssnat av FSB. Moskvalaboratoriets chef ska också har förstört över 1400 dopningsprover bara dagarna innan ett planerat besök av Wada i december förra året.

– Den systematiska dopningen inom den ryska idrotten kan inte ha pågått utan att landets regering varit medveten om, och tillåtit, det, sade Richard Pound som presenterar Wadas rapport om dopnings- och korruptionsanklagelserna inom friidrotten. 

Wada vill också stänga av fem ryska friidrottare på livstid, bland annat den regerande olympiska mästaren på 800 meter, Maria Savanova, som är en av de fem ryska friidrottarna som Wada vill stänga av.

Wada anser att London-OS 2012 blev "saboterat" av dopade aktiva och önskar också att Moskvas antidopningslaboratorium blir av med tillståndet.

Generalsekreteraren i ryska friidrottsförbundet Michail Butov säger i en första kommentar till Wadas rapport att ryska friidrottsförbundet ”inte kommer agera känslomässigt och göra några uttalanden, vi måste helt enkelt studera materialet noggrant, i en kommentar till en rysk sport-sajt.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko säger i en första kommentar att Wada bara har rätt att komma med rekommendationer. Enligt Mutko kommer det ryska idrottsministeriet att släppa ett uttalande senare, skriver statskontrollerade nyhetsbyrån Ria novosti.