Polisen svarar på kritik efter biljakt

1:33 min

Vanlig polistaktik. Nu svarar polisen på kritiken efter helgens insats vid ett supporterbråk inför basketmatchen mellan Hammarby och AIK.

En polisbuss körde då in bland supportrar så att dom var tvungna att springa undan för att inte bli påkörda, det visar en film som publicerats i sociala medier. Men Tove Hägg presstalesperson vid Stockholmspolisen tonar ned händelsen.

– Film kan se dramatiskt ut. Ibland händer det att polisen använder särskild polistaktik så kallad splittring som innebär att polisen då använder fordonet för att få personerna som bråkar att röra på sig.

Men det finns stora risker när polis kör in bland folk säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin och som forskat på utryckningskörning.

– Risken är helt enkelt att någon inte hinner upptäcka den här polisbussen eller att någon råkar ramla. Det behövs ingen hög fart förrän man kan bli påkörd med ett väldigt allvarligt skadeutfall.

Enligt polisen var mellan 50 och 100 personer inblandade i bråket på Frösundaleden. Polisen var där med ett stort antal patruller och en film som en privatperson lagt ut i sociala medier har fått stor uppmärksamhet. Polisen får kritik för sitt sätt att hantera bråket. Bland annat ser man hur personer riskerar att bli påkörda när polisbussen jagar folk över en gräsmatta.

Men basketlagen själva märkte inte av bråket säger Daniel Palm som är verksamhetsansvarig på Hammarby Basket.

– Vi som idrottsförening upplevde absolut inget hot och vi befarade inte heller att det skulle bli bråk i samband med matchen som vi spelade. Det var en fantastik inramning och mycket bra stämning och bra tryck från läktarna.