Ensamstående skäms för att söka hjälp

1:35 min

Var femte ensamstående mamma i Sverige får ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag, för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt drar sig många för att söka hjälp och skuldsätter sig privat istället.

Drygt fem procent av alla hushåll i Sverige fick ekonomiskt bistånd förra året, det som tidigare kallades socialbidrag. Det visar siffror från Socialstyrelsen. Samma siffra för ensamstående mammor var 21 procent, bland ensamstående pappor åtta procent.

Camilla Olsson bor med sina två tonårskillar i Veberöd. Trots heltidsjobb som förskollärare fick hon det svårt att få ihop vardagen efter separationen.

– Det är konstigt att man måste vara två, vi är rätt många som har skiljt oss nu. Badkorten på badet är för familjen, men om man är ensam finns det inget. Det skulle vara tvärtom, man skulle få rabatt för att man är ensam med sina två barn.

På skuld- och budgetrådgivningen i Kristianstad har nära tre gånger så många ensamstående sökt ekonomisk hjälp i år i jämförelse med sammanboende. Budgetrådgivaren Anders Rooth säger att många skäms för att söka hjälp och kommer för sent, då tunga skulder redan har blivit ett faktum. Han vill gärna att fler söker hjälp i tid.

– En av orsakerna är att man vill kompensera att man har separerat. Man vill ändå att barnen och ungdomarna i familjen ska ha samma standard som tidigare. Många kanske tycker att mina barn ska också ha chans till en semester, fritidsintressen som kostar pengar.

– Man vill inte att barnen ska bli lidande och då blir det många gånger att man lånar pengar för att klara av situationen.

Camilla Olsson började också att köpa saker på avbetalning, men slutade efter att skulderna började dra iväg. Hon var inte beredd på att vardagen skulle bli så pass tuff att få ihop ekonomiskt efter separationen.

– Jag räknade nog inte riktigt med att man måste ha en man för att klara sig ganska hyfsat. Jag klarar mig, det är inte så att man sitter på gatan man lever inte i den standarden man är van vid.

Hur har du känt för att söka hjälp ekonomiskt?

– Jag har skämts, jag tycker det är pinsamt, för jag har alltid klarat mig själv.

Lyssna även på ett längre reportage med Camilla Olsson och Ellinor Eriksson, ensamstående mamma i Sösdala, här nedan.