Stefan Löfven imponerad av Skaraborgs sjukhus

3:35 min

På tisdagen kom statsminister Stefan Löfven till Skövde för att lära sig mer om sjukhusets jobb med att snabbare få syriska läkare i arbete.

Han fick träffa tre av de läkare som fått gå regionens speciella språkutbildning och också fått praktikplats på sjukhuset för att så snabbt som möjligt få sin legitimation godkänd i Sverige.

Douha Kabani är utbildad ögonspecialist från Syrien och kom till Sverige för nio månader sen. Skulle hon följt den vanliga vägen hade hon väntat passivt på sitt asylbeslut. Men väntan är jobbig och hon riskerar också att glömmer bort yrket

– Jag måste vänta lång tid, kanske mer än två år för att börja jobbet som specialist. Att bara stanna hemma innebär att jag förlorar mina kunskaper och färdigheter, säger Douha Kabani.

För några månader sedan gick Douha Kabani till sjukhusets reception, anmälde sig som läkare och frågade om hon kunde få arbete. Sjukhuset svarade med att ge henne en praktikplats och en speciell utbildning i svenska för akademiker. Det gör att hon numera ingår i Västra götalands projekt för att syriska läkare snabbare ska komma i jobb.

Och det här är en satsning som uppmärksammats av regeringen och som fick statsminister Stefan Löfven att besöka Skaraborgs sjukhus.

– Vi behöver läkare och att de får möjligheter att komma in, få praktik och språkstudier är fantastiskt, säger Stefan Löfven (S).

Är det verkligen en uppgift för arbetsgivare att se till så att de som kommer hit lär sig svenska?

– Jag tycker absolut det är en uppgift för arbetsgivare. Att alla bidrar är naturligt för mig.