Eko-kritiker: Folk köper enkla argument om ekomat

6:46 min

Annika Svensson har kämpat mot ekologiskt i 20 år. Hon tycker att Sveriges miljöorganisationer har fått ett helt folk att tänka eko, utan att egentligen tänka efter.

Håller du med Annika Svensson eller har hon fel? Diskutera gärna artikeln!

Andelen ekologisk mat har ökat i skolorna. Annika Svensson från Eldsberga utanför Halmstad är utbildad molekylärbiolog och har arbetat med växtförädling. Hon har engagerat sig i debatten om ekologiskt och vill påverka politiker och konsumenter som slåss för eko.

– Det är ju nåt som staten har propagerat för i flera år att vi ska ha ekologiskt.

Gällande ekologiskt går åsikterna isär. Läs vad Naturskyddsföreningen, SLU och Livsmedelsverket säger om ekomat. Läs mer: Ska man välja eko, närodlat eller bara nyttigt?

Fem västsvenska tidningar, bland annat Hallandposten, har granskat hur mycket ekologisk mat det finns på skolorna i Västsverige.

Bara i Halland skiljer sig skolorna åt ordentligt, i Varberg har man 34 procent ekologiskt, medan Laholm bara har tre procent. Kommunen säger att de istället fokuserar på närodlat.

Annika Svensson tycker att Laholm har rätt fokus, men ger formuleringen närodlat en känga. Hon hade hellre sett att man kallar det svenskt. Odla nära kan lika gärna vara danskt kött för oss sydsvenskar, enligt biologen.

– Jag tycker det är synd att man inte på något sätt väger in andelen svenskt utan bara tittar på det ekologiska, säger hon.

Hon menar att många kriterier överensstämmer mellan det ekologiska och det svenska jordbruket. Utöver det tillkommer arbetstillfällen och skatteinkomster, säger Annika Svensson.

Dessutom ser hon problem med ekologiska jordbruk.

– Det finns väldigt mycket avigsidor. Och den största, som alla politiker och upphandlare borde fundera på, är ju vilka som inte ska ha mat. För hur man än vrider och vänder på det avkastar ekologisk produktion mindre, cirka hälften. Och det är ju helt okej för oss just nu, för vi köper ju in mat från andra delar av världen. Men ju mer ekologiskt vi kräver och ju mindre vi odlar här, ju mer kommer folk att svälta.

Men vad säger dina motståndare? Varför lyssnar inte fler på dig?

– Det finns ju en väldigt stor miljöorganisation i Sverige. Och det är ju ett väldigt tilltalande argument: "Du vill väl inte ha gift i din mat eller i din natur? Eller visst vill du att djuren ska ha det bra?" Det är vi som lägger vårt perspektiv, att gå ut i solsken är det alla djur måste tycka bäst om, för det tycker vi bäst om.

– Men om man tittar på den riktiga faktan. De siffrorna är tunga och du måste sätta dig in i arbetet. Det är mycket enklare att gå på de enkla argumenten som faller rakt in i hjärtat.

Hon tycker att alla borde ställa sig frågan: Varför tror jag att ekologiskt är bättre?

– Är det för mig som person eller för miljön? Är det för djuren? Och sen titta på vilka produkter man väljer. Sen framför allt fundera på, vem vill jag ska svälta ihjäl när jag väljer det här? Du får mindre mat när du väljer ekologiskt och så länge vi är ett rikt land så är det bra, men så importberoende som vi är nu, så kanske det bara är en tidsfråga innan vi inte får tag på den maten vi vill.

– Så mitt råd är: Välj svenskt alltid, sluta äta banan varje dag utan ta en morot.