Första stora framgången för syriska armén på länge

1:44 min

Regeringstrogna styrkor har brutit belägringen av en militär flygbas som varit omringad av IS i runt 2 år, det är den första stora framgången för den syriska regimen sen de ryska flygattackerna började.

En känslosam reporter i kamouflagekläder säger på syrisk stats-tv att den syriska armén tagit sig fram till den militära flygbasen Kweires öster om Aleppo och intervjuar soldater som tackar gud för segern.

Det är en propagandaseger efter att soldaterna på basen har varit omringade, först av rebellgrupper därefter av IS i cirka två år. Det är den första avgörande framgången för regimen och Syriens president Bashar al-Assad sen de ryska flygbombningarna inleddes den sista september.

Den syriska armén har haft stöd av ryska flygattacker, den libanesiska milisen Hizbollah och Iranska rådgivare i en offensiv i norra och västra Syrien för att ta tillbaka förlorat land. Anhöriga till de instängda på flygbasen Kweires har krävt att armén ska nå fram till soldaterna. Då IS tog över flygbasen Tabqa nära Raqqa spreds videofilmer med avrättningar av soldaterna, filmer av den typen har fått syriska familjer att inte vilja sända sina barn till armén.

Efter att de ryska bombningarna inleddes i Syrien har oppositionen kritiserat att bombningarna riktats mot rebellgrupper som inte alls har kopplingar till IS och att civila dödas i angreppen.

Strider pågår i området runt flygbasen, men den syriska regimen och Rysslands president Putin kommer att använda framstegen som ett bevis för att de faktiskt strider mot islamiska staten IS.

Ungefär samtidigt som armén nådde fram till flygbasen så dödades mer än 20 personer i en granatattacker mot Latakia, som är ett av Assadregimens starkaste fästen och där den typen av angrepp varit ovanliga.