Putin vill ha rysk utredning

1:36 min

Ryska friidrottsförbundets generalsekreterare Michail Butov erkänner att Ryssland har problem med dopning. Senare under onsdagen kom besked att president Viadimir Putin vill att Ryssland genomför en egen utredning.

– Vi känner till vårt problem. Vi har ett problem med dopning. Det pågår ett arbete med att förändra tränarnas inställning, säger Butov till BBC.

Butov är en av 27 medlemmar inom IAAF som ska rösta om eventuella sanktioner mot Ryssland i ett möte på fredag.

– Att isolera är ingen bra lösning. Det skulle drabba många oskyldiga aktiva.

Putin har tidigare sagt att han fortfarande tycker att anklagelserna mot rysk idrott är ”grundlösa” och idrottsministern Vitaly Mutko tycker inte västvärlden är bättre och menar att dopningskontrollerna under OS i London 2012 var ”värdelösa”. 

Under onsdagskvällen kom nyhetsbyrån AFP med uppgifter om att Vladimir Putin vill att Ryssland ska genomföra en egen utredning kring dopningsskandalen inom den ryska friidrotten. Samtidigt kräver Putin att de utpekade aktiva ska straffas individuellt och att påföljderna inte ska drabba hela den ryska friidrotten.

”Hoppas på total utrensning”

Sveriges Radios korrespondent i Moskva, Maria Persson Löfgren, rapporterar om att mer frispråkliga medier i Ryssland idag skriver att man ”hoppas på en total utrensning för det som uppfattas som resten av ett gammalt sovjetiskt system som hotar en ny ung generation idrottare”.    

Internationella Olympiska Kommitténs ordförande Thomas Bach säger idag att han tror att Ryssland kommer att få bukt med sina dopningsproblem och hantera dom såpass bra att dom ändå får vara med i OS i Rio nästa år.

– Nu får IAAF dra slutsatser och vidta nödvändiga åtgärder, säger Bach.

Internationella antidopningsbyrån Wada har förordat att det straffat åtminstone ska övervägas och till Radiosporten sa igår Stefan Lindeberg, ordförande i Svenska Olympiska Kommittén:

– Med tanke på vad som har hänt så finns det inte så mycket annat att göra än att ta till det vapnet eftersom rapporten uppenbarligen bevisar att det har skett systematisk dopning och att man inte lever efter Wada-reglerna och då ska man helt enkelt inte vara med (i OS, Radiosportens anm.), sade SOK-ordföranden Stefan Lindeberg till Radiosporten.

Labb-chefen avgick

Chefen för Moskvas skandaliserade dopningslaboratorium, Grigorij Rodtjenkov, har idag avgått. Laboratoriet i Moskva ska ha förstört över 1 400 dopningsprov sedan Wada inlett en utredning.

Den mutmisstänkte förre friidrottsordföranden Lamine Diack lämnar Internationella olympiska kommittén, där han var hedersmedlem.

Redan i måndags, när antidopningsorganisationen Wada släppte sin rapport om friidrottsdopningen i Ryssland, stängde IOK av honom.

Diack utreds av fransk polis, misstänkt för att ha tagit emot motsvarande 10 miljoner kronor för att dölja rysk friidrottsdopning.