Sverige inför tillfälliga gränskontroller

1:36 min

Från lunchtid på torsdag kommer Sverige införa tillfälliga gränskontroller, bekräftar inrikesministern, Anders Ygeman. Det sker på önskemål av Migrationsverket.

Hör hela pressträffen längst ner i artikeln

Inrikesministern Anders Ygeman höll en pressträff onsdag kväll tillsammans med Migrationsverket med anledning av beslutet.

– Migrationsverket är under extremt stort tryck, säger Ygeman. 

Statsministern Stefan Löfven bekräftar uppgifterna, och säger att man ska införa ID-kontroller, vid en pressträff i Malta. 

– Beslutet är inte riktat mot något särskilt land. Jag har till exempel ett mycket gott förhållande till den danska statsministern och vi är överens om att vi måste ha ordning. Det är ett beslut som vi tar för att vi har en mycket, mycket stor ström av människor som kommer till Sverige, säger han.

När det gäller gränsen mot Finland är det inte aktuellt med gränskontroller säger Stefan Löfven men lägger till att det är upp till myndigheterna att avgöra.

Han poängterar även att gränskontrollerna inte på något sätt är riktade mot Danmark. 

På fråga om han räknar med ett färre antal flyktingar svarade statsministern så här: 

Det går inte att säga. Det finns inget statiskt i flyktingströmmar, att man vet exakt hur många som kommer. Så det kan jag inte uttala mig om överhuvudtaget. Men att vi ska ha ordning och reda på flyktingmottagandet, ordning och reda vid våra gränser: det är viktigt.

Rederier som har asylsökande med ombord kommer ombes uppvisa passagerarlistor för myndigheter, säger Ygeman.

I första omgången ska gränskontrollerna gälla i tio dagar. Men kontrollerna kan förlängas i upp emot ett halvår. 

Det är polisen som avgör var gränskontrollerna kommer att upprättas. Alla som går ombord på Stena Lines färjor kommer att id-kontrolleras.