Avvaktande efter beskedet om gränskontroller

2:00 min

Det beslut Sverige i dag fattar om gränskontroll kommer att följas noga av EU:s regeringschefer som i dag håller toppmöte om flyktingkrisen i Maltas huvudstad Valletta. 

Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen sa i går kväll att både han och Tysklands förbundskansler Angela Merkel i dag kommer att försöka sätta sig in i exakt vad det svenska beslutet innebär.

Men Danmarks statsminister anser inte att den svenska åtgärden hindrar antalet flyktingar.

– Sverige stänger ju inte sin gräns. Inte för att jag vill göra reklam för att man kan söka asyl i Sverige men det kan man.

Hur tolkar du det beslutet som kom från Sverige?

– Efter det jag fått höra har jag inte har grund för att tro något annat än att det de svenska myndigheterna gör det de gör för att få mer ordning och stabilitet men man gör det inte för att stänga av gränserna, säger Lars Lökke Rasmusen.

På det pågående EU-toppmötet med Afrika finns också FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson med. 

– Gränskontroller är inget ovanligt för suveräna stater, men här är det ju frågan om ett Schengensystem som inte hållit för påfrestningarna och att vi haft ett system där man i princip ska registreras vid första landet där man anländer och detta heller inte har fungerat. Så det är ju en situation som måste betraktas som extraordinär, men jag hoppas att alla åtgärder av det här slaget är temporära, säger Jan Eliasson. 

I eftermiddag håller EU:s regeringschefer ett extra toppmöte här i Valletta efter toppmötet med Afrika. Då lär det bli diskussioner om den svenska regeringens beslut.

Får Sveriges statsminister Stefan Löfven som han vill tar EU-länderna intryck av den svenska åtgärden och gör mer än hittills för att hela Europa ska dela på flyktingströmmen.

Nu på morgonen samlas polismyndighetens ledningsgrupp för att diskutera vad beslutet om att införa inre gränskontroller kommer att innebära för polisen i praktiken.

Det handlar bland annat om hur många poliser som behövs för att upprätthålla gränskontrollen och vilka prioriteringar som behövs. Klockan 12 i dag har polisledningen kallat till presskonferens i Stockholm.