Hans Rosenfeldt öppnar för fjärde säsong av Bron

13 min

För författaren Hans Rosenfeldt har framgångarna med TV-serien Bron inte bara inneburit att han nu är världskänd – det har också inneburit att han fått bättre självförtroende som författare.

Häromdagen träffade P4 Kalmars Lennart Palm författaren och tv-profilen Hans Rosenfeldt för en pratstund om hans nya bok De underkända, men självklart kom samtalet till en början att präglas av Saga Norén och Bron.

– Det kan bli en fjärde säsong av Bron, men det hänger ytterst på om Sofia Helin vill vara med. Det skulle inte gå att göra det utan Saga Norén, säger Hans Rosenfeldt.

De två första säsongerna av serien har nu sålts till 160 länder och i Sverige har en del avsnitt haft över 1,5 miljoner tittare.

Kunde du tänka dig det här när ni började?
– Nej, det var helt omöjligt. Vi tyckte att vi gjorde en väldigt bra krimserie när vi skapade den, när vi spelade in såg vi att det kunde bli riktigt bra men att den skulle färdas över hela jorden hade ingen räknat med.

Förutom tv-serien är Rosenfeldt aktuell med De underkända, den femte boken om Sebastian Bergman, som han skrivit tillsammans med Michael Hjort.

– När vi börjar med boken stänger Micke och jag in oss i några veckor och gör i princip färdigt boken, kapitel för kapitel, vad den ska handla om. När vi har en hyfsat detaljerad skiss över boken går vi var och en till sig och skriver, vi skriver aldrig tillsammans. Vi träffas bara i början och när vi sätter ihop materialet i slutet, säger Rosenfeldt om processen med böckerna.

Hör hela intervjun genom att klicka på ljudet i artikeln.