Åtal i största cannabishärvan

3:04 min

Tretton personer åtalas för inblandning i en av de största knarkhärvorna i Sverige. 

Det var den 2 december förra året som 27 personer greps när polisen slog till mot flera platser runt om i södra Sverige. Tillslaget i Sverige var en del i en mycket stor knarkliga som sträcker sig över Europa. 

I Sverige och Danmark hade ligan totalt hade ligan åtta knarkfabriker. Sju av dem låg i Skåne men en av fabrikerna låg i en nedlagd skola i Skarstad i Lysekils kommun. 

Storleken på odlingarna har varit omfattande. I Skarstad hade man närmare 600 plantor. Och enligt polisen har man förfinat odlingsmetoderna så att man fick ut maximalt av plantorna. 

– Man gjorde enorma investeringar i byggnader för att odlingarna inte skulle upptäckas. Totalt handlar det om över 100 000 kronor per fabrik, säger polisen Dan Windt. 

Ligan kopplade förbi elcentraler, installerade lampor och ordnade också egen isolering i för odlingarna. Enligt åklagaren Håkan Larsson handlade det om odlingar på industriell skala. 

– De har varit väldigt avancerade. Det är mer eller mindre industriell uppbyggnad, säger Larsson och fortsätter:

– Man har haft olika schema för att sköta plantorna, bevattning och gödsling av plantorna. 

Polisen spanade på ligan i månader och har samtalt tusentals timmar med telefoninspelning.

– Det här är en del i satsningen mot den organiserade brottsligheten i Göteborg. Vi konstaterade att det skett en ökning av försäljningen av cannabis och då började arbetet. 

Man kan koppla odlingarna till den organiserade brottsligheten i Göteborg?

– Ja, det kan man. Det är en av orsakerna till att det skjuts som det gör i Göteborg, även om det finns fler orsaker. Men det är en lukrativ marknad.  

Totalt greps 27 personer i december, några av dem har redan dömts till långa fängelsestraff. 

Nu åtalas huvudmännen, de som styrt ligan. Totalt åtalas tretton personer för inblanding i härvan.

De misstänks för bland annat grovt narkotikabrott.