Julafton med många frågor i "En underbar jävla jul"

3:00 min

"En underbar jävla jul" är den stora svenska decemberfilmen den som ska få kassorna att sprängas och kunna ses av alla sorters människor tillsammans. Helena Bergström spelar med och regisserar också här sin fjärde film och Jenny Teleman har sett denna dramakomedi om en julafton som vuxna barn ska hålla för sina nära och kära.

SPOILERVARNING! Om du inte vill veta vad som händer, läs inte texten

Filmen utspelar sig under en julafton hos det rara gayparet Simon och Oscar, en homofobpappa en dörrmattemamma, en grekisk städarpappa, dennes exfru, hennes muslimske toyboy, en storasyster i kris, ett barn, en pensionär och en höggravid väninna till paret som ska kolla Kalle ihop.
Helena Bergström är duktig på att röja upp i känslor kring att passa in. Att få vara lite vardagsavig och fel och ändå få det helt nödvändiga bekräftandet: vi älskar dig, du duger, du kan ingå.

Men efter denna afton då frågor om olika och gemenskap krockar så undrar jag om dilemmat måste visas genom så många väldigt tydligt utmejslade och olika karaktärsdrag hos människor som gör saker hela tiden och som är olika.

Och ibland säger: jag är grek, min son är bög, du är Sverigedemokrat. Så man inte ska missa.

Men inte gnälla nu. Robert Gustafsson och Maria Lundqvist bär massor tack vare ren kroppskontroll. Och mycket är värt att klassiskt katastrofkvällsborra i. Jag menar hur är det egentligen med det här med dubbelt pappaskap? 

Just när man börjar försjunka lite i detta så - holy macaroni, det är bara tio minuter kvar att snurra upp hela filmen på!

Och så mycket är på gång: Den gravida har stormat ut ensam i mörkret efter att svärfar Gustafsson haft ett nästan nazihomofobt utbrott mot hela babyprojektet, den grekiske städarpappan har hånglat med sin exfru i smyg, det har varit två tomtar, storasyster skiljer sig per telefon, svärmor som är lite rasist har blivit sparkad i rumpan, granen har inte fattat eld men det står inte på, och dubbelpapporna har just börjat tveka kring de juridiska implikationerna av sitt val så här i nionde månaden och undrar "vad är ansvar".

Hur ska de hinna fixa värmepannan, och småflirtar inte storasyster och toyboy lite, och är man verkligen homofob för att man inte förstår det nya med att blanda sperma i burk och - shit, bara fem minuter kvar nu! Öka öka! Lös lös.

In i bilen, hitta flickan, superarga Gustafsson-svärfar som i två timmar varit mansrasande spricker upp, blir kompis med greken, får flickan att le, under tiden bondar mammorna på tretti sekunder blankt liggande på rygg på mattan i bebisrummet och är kvinnor, bögkillarna skärper sig och slutar genast vara rädda för implikationer, det bor en läkare i grannhuset, han var tomte, vattnet går, en minut kvar - DÄR! Föds Jesusbarnet. Alla glada. Eller, inte jag so much. Jag tänker att man hade också hade kunnat sitta kvar i soffan och prata om saker.