Linus från Sandarne vann "Hela Sverige bakar"

0:51 min

I det första programmet glömde han att sätta på ugnen. Men i finalen klarade sig plattsättaren Linus Larsson från Sandarne utanför Söderhamn undan missöden. Med en bröllopstårta smaksatt med smultron blev han den första manliga vinnaren i "Hela Sverige bakar".

I dag berättade han själv om segern i morgonprogrammet.

– Det börjar väl sjunka in lite grand nu att jag har vunnit, men jag vet inte om jag har fattat det riktigt än, säger han.

I en spännande och känslosam finalomgång fick deltagarna i Sjuans populära bakningstävling konkurrera om att baka de bästa bröllopstårtorna och den maffigaste dekorationspjäsen, späckad med goda tillbehör. Linus Larsson valde att göra en stilren tårta i flera våningar smaksatt med smultron.

In i det sista var han osäker på vem som hade vunnit. Var det My Sundberg, Anna Nilsson eller han själv?

– Vi var spända alla tre och förväntansfulla. När jag hörde mitt namn var det mycket känslor som kom, det var så mycket som släppte på en gång. Det var en hemskt härlig känsla.

Redan i avsnitt ett stod två saker klara för tittarna om plattsättaren Linus Larsson från Söderhamn. Ett: Han är en extrem tävlingsmänniska som alltid kör ända in i kaklet. Två: Hans ambitionsnivå är alltid hög - något som ibland blev ett problem när bakningstiden reducerades till två, tre timmar.

I det första programmet gjorde stressen att han glömde bort att sätta på ugnen och i semifinalen rörde han förgäves ihop smet efter smet till flarn som aldrig ville stelna - eftersom sockret hade glömts bort i det handskrivna receptet.

– Man är inte mer än mänsklig, så är det, säger han med en suck.

Segern i "Hela Sverige bakar" betyder dels att han får ge ut sin egen bakbok: "Baka med Linus", dels att nya vägar kanske öppnas.

– Att stå i ett bageri och nöta åtta timmar om dagen, det drömmer jag inte om. Men att hålla på med det här i någon form skulle jag absolut kunna göra. Att jobba med en tidning, eller ta fram recept, något som är mer fritt, det skulle jag gärna vilja.

Hur känns det att vara den första manliga vinnaren av "Hela Sverige bakar"?

– Jag reflekterar inte på det viset, vinnare som vinnare, kände väl jag. Men på Facebook och sociala medier har det varit många som skrivit att "hoppas att du vinner som första kille". Fast för mig känns just det inte så speciellt.