Polisen började kontrollera svenska gränsen idag

2:47 min

Polisen ska undersöka personer som kommer hit från andra EU-länder. Anledningen är att de ska få bättre koll på flyktingar som kommer in i landet.

Klicka om du vill läsa mer

Det är regering som har bestämt det här, efter att Migrationsverket sagt att kontroller behöver införas.

– Detta är ett sätt att skapa ordning och reda. En tidig sortering. Inte bara Migrationsverket utan samhället möter upp människor som söker skydd i ett annat land, säger Anders Danielsson som är chef för Migrationsverket.

I vanliga fall brukar ingen vakta gränserna mellan olika EU-länder. Men nu ska poliser göra kontroller vid gränserna i södra och västra Sverige. Många av de flyktingar som kommer till Sverige reser via de här platserna.

Vill få bättre koll

Regeringen vill ta reda på vilka personer som kommer till Sverige och skriva upp deras namn och ta fingeravtryck. För just nu kommer det väldigt många flyktingar hit och det finns flera som inte skrivs upp i något register. Det gör att Migrationsverket inte har någon koll på hur många flyktingar som finns i Sverige.

Men det här ska förändras nu hoppas Migrationsverket. Kontrollerna är inte till för att stoppa flyktingar. Kontrollerna är till för att Sverige ska ta emot flyktingar på ett bättre sätt, säger Migrationsverkets chef Anders Danielsson:

– Det viktigaste är ju att se till att människor tas emot på ett värdigt sätt, att se till att de får tak över huvudet. Det kan vi inte garantera för närvarande, säger han.

Kollar legitimation

Polisen ska kolla om personer som reser till Sverige har pass eller annan legitimation att visa upp. Om personen vill ha skydd och få bo kvar i Sverige får de ansöka om asyl. Då bestämmer Migrationsverket om personen får stanna kvar eller om den måste lämna landet.

Kontrollerna kommer att göras på tåg, bussar och bilar som reser över Öresundsbron, alltså bron mellan Malmö och Danmarks huvudstad Köpenhamn. Kontrollerna kommer också att göras på båtar som kommer till Sverige från Tyskland och Danmark. Polisen kollar inte upp alla personer, utan väljer slumpvis ut personer.

Kan bli förseningar

Det här kan också påverka personer som är svenska medborgare. För en del svenskar bor i Malmö, men åker över till Danmark för att jobba. Deras resor kan bli försenade när polisen gör kontroller.

En av de svenskar som kan påverkas säger så här om att kontrollerna har införts:

– Det är väl bra å ena sidan, å andra sidan när jag står på Malmö central och ser alla flyktingar som ligger och sover här så blir det tragiskt. Jag känner en klump i magen.

Regeringen har bestämt att kontrollerna ska hålla på i tio dagar till att börja med. Men troligen kommer poliser att vakta under en längre tid än så. Polisen har förberett sig för att kontrollerna kommer fortsätta i ett halvår.