Första dagen av skärpt gränskontroll

14 min

Klockan tolv idag trädde gränskontrollen i kraft vid gränsövergångarna till Sverige, främst i södra och västra delarna. Men även till vid färjeterminaler i Tyskland har resenärer utan id-handlingar nekats gå ombord. 

Redan efter tre timmars gränskontroll vid Öresundsbron fick ett hundratal personer gå av Öresundstågen mellan Köpenhamn och Skåne, rapporterade P4 Kristianstad idag.

Samtidigt nekades runt 40 personer färjebiljetter från Rostock i Tyskland till Trelleborg, den ankomstpunkt i Sverige som hittills har haft den mest omfattande flyktingströmmen. 

– Det har kommit 240 flyktingar via hamnen i Trelleborg idag, om det är en låg siffra är svårt att säga nu. Man får nog vänta några dagar för att se en tydlig effekt, säger reporter Anna Bubenko till Ekot.

Hyllie är den första stationen in i Sverige där polisen nu genomför kontroller.

– Här har det varit full fart på polisen. De har varit på varenda tåg och många har fått kliva av. Det är en stor språkförbistring och en stor oro och irriterat på vissa håll när man förstår att man måste stanna i Sverige och inte får lov att åka vidare till Norge och Finland. De som vägrar söka asyl skickas inte direkt tillbaka till Danmark utan de tas in till Malmö för vidare utredning, säger reporter Claes Aronsson.

Chefen för NOA:s gränspolissektion, Patrik Engström, får frågan av TT om vilka personer som ska väljas ut för stickprovskontroller.

– Stickprovskontroller får inte uppfattas som en etnisk markör som bygger på till exempel utseende eller namn. Det måste ske slumpmässigt, till exempel genom att man kontrollerar var fjärde person/bil/resande eller hela ena sidan i tåget eller liknande, säger han.

Gränspoliserna förbereder sig nu för att gränskontrollerna ska pågå i ett halvår. 

– Den maximala perioden för gränskontroller är sex månader men vi prövar med tio dagar. Jag tror att vi kommer att ha det ett längre tag. Ytterst handlar det om hur resterande EU hanterar flyktingsituationen, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Personer som vill resa över gränsen till Sverige måste kunna visa att de är medlemmar i Schengen eller annat EU-land, kan de inte det så kan de söka asyl. Om de inte vill söka asyl så är det i första hand upp till polisen att avgöra vad som ska göras.

I tveksamma fall kommer polisen att ta hjälp av Migrationsverket. De personer som är från ett nordiskt land måste kunna visa upp handlingar som visar det, till exempel ett giltigt id-kort.

Är man svensk behöver man inte ha med sig pass, men någon typ av handling som visar att man är svensk. Samtidigt säger polisen kommer ingen som har rätt att vistas i Sverige att nekas inresa.

Centerpartiets ledare Annie Lööf gick ut och beklagade sig över beslutet om gränskontroller. 

– Förundrad över det tragiska faktum att samtliga riksdagspartier utom C säger ja till gränskontroll och därmed nej till EU:s fria rörlighet, skriver hon på Twitter.

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Folkpartiet, varnar för att kravet på ID-kontroller på alla passagerarfärjor kan få långtgående konsekvenser.

– Många asylsökande saknar pass och kan tvingas vända sig till flyktingsmugglare för att ta sig till Sverige, säger hon till Ekot.

Men det håller inte inrikesminister Anders Ygeman med om.

– Risken för att människosmugglare ska erbjuda transport till Sverige är obefintlig, säger han till Studio Ett.

Från och med nästa lördag kommer att bli omöjligt för vuxna flyktingar att kunna ta sig till Sverige med färja för att söka asyl om de saknar giltiga id-handlingar, enligt inrikesministerns pressekreterare.

Tyskland har tidigare genomfört gränskontroller som i Sverige.

– Men trycket på flyktingströmmen har inte minskat sen dess, säger Unn Gustafsson, frilansjournalist i Tyskland till Studio Ett.