Stor markoffensiv mot Islamiska staten

1:46 min

I Irak har kurdiska styrkor lyckats ta kontroll över delar av huvudvägen till det IS-kontrollerade Sinjar nära gränsen mot Syrien.
Över 7000 kurdiska soldater deltar i offensiven som inleddes för ett dygn sedan och där kurderna också lyckats ta sig in delar av staden.

Det är den största markoffensiv som inletts i Irak sedan Islamiska staten IS kraftiga avancemang förra sommaren. Hittills har de kurdiska styrkorna lyckats överta kontrollen över ett 150 kvadratkilometer stort område som fram till igår var IS kontrollerat.

Det handlar om samhällen och byar utanför Sinjar men kurderna har också gått in i själva staden. Men stadsstriderna är svåra.

IS har sedan de tog över kontrollen i augusti förra året noggrant försåtminerat nyckelrutter och byggnader i staden, dessutom attackeras kurderna nu av krypskyttar och inte minst självmordsbombare.

Hittills har tiotals självmordsbombare skickats i lastbilar fyllda med sprängämnen mot de kurdiska styrkorna, men kurdernas luftunderstöd från USA har inneburit att många av självmordsbombarna kunnat oskadliggöras innan de hunnit fram.

Sinjar, eller Shingal som staden heter på kurdiska, är i huvudsak en yazidisk stad, tiotusentals människor kidnappades av IS när de med brutalitet övertog kontrollen förra året.

Den kurdiska offensiven har planerats i månader och i flera veckor har tunga vapen som stridsvagnar och annat krigsmateriel skickats till området, men offensiven har försenats av att de olika kurdiska grupperna som deltar haft svårt att samordna sig och inte minst- haft svårt att komma överens.

Sinjar är strategiskt viktig då den ligger mitt i IS försörjningsled mellan gruppens nyckelstäder Mosul i Irak och Raqqa i Syrien.