P3 Om reder ut

Är det verkligen lika farligt att äta bacon som att röka? P3 Om reder ut

3:41 min

I slutet av oktober gick världshälsorganisationen WHO ut med information om att de nu klassar processat rött kött som cancerframkallande och genast hördes påståenden från flera håll om att "korv nu är lika farligt som cigaretter". Men stämmer verkligen detta? Programledar-Isabelle på P3 Om bestämde sig för att reda ut hur det egentligen ligger till.

Det var den 27:e oktober som WHO meddelade att rött processat kött, som till exempel bacon och korv, från och med nu kommer att klassas som cancerframkallande. Bakom beskedet står 22 forskare vid WHO's cancerforskningsorgan International Agency for Research on Cancer, IARC, som tillsammans har gått igenom över 800 studier om hur charkprodukter och kött påverkar risken för cancer. I den här genomgången har de kommit fram till resultatet som innebär att man nu med säkerhet kan säga att rött processat kött är cancerframkallande. Men vad innebär det här?

Jo, det IARC har gjort är att de nu har placerat rött processat kött i en "riskkategori" där samtliga saker med säkerhet kan sägas vara cancerframkallande för människor. I kategorin carcinogenic to humans (cancerframkallande för människor) återfinns också cigaretter, arsenik, alkohol och asbest. Det här har fått många att tro att korv och bacon nu är lika cancerframkallande som just cigaretter och det är lika farligt att proppa i sig korv som att röka. Men hur ligger det till egentligen?

Klas Kärre, ordförande för cancerfondens forskningsnämnd, förklarar det hela för mig när jag ringer upp honom.

Man måste förstå att när man åker upp i grupp nummer 1 på den här listan så beror det på att det nu är statistiskt säkerställt att det är cancerframkallande men det säger ingenting om hur hög risken är. Att det är statistiskt säkerställt betyder bara att man kan uttala sig säkert om att det finns någon risk men inte om hur stor den risken är, menar Klas Kärre.

Han fortsätter sedan och tar en person som varken röker eller äter rött processat kött som exempel. Den personens risk att få tjocktarmscancer är ungefär 1,5%. Om den personen börjar äta 500 gram processat rött kött i veckan så ökar risken för att denne får tjocktarmscancercancer från 1,5% till 1,8%. En liten men tydlig ökning, menar han och går vidare till rökningen.

Samma person som i exemplet ovan har, om denne avstår från både rökning och processat kött, ungefär 1% risk att få lungcancer. Om denne börjar röka ett paket cigaretter om dagen så ökar risken att hen utvecklar lungcancer från 1% till ungefär 20%.

Så det är en enorm skillnad mellan dessa två risker. Båda ligger i den här grupp 1 för att de är säkerställda, men de är väldigt olika när det gäller storleken. Vill man vara på den absolut säkra sidan ska man naturligtvis varken röka eller äta rött processat kött men ska man välja bort någon av de här två sakerna ska man definitivt välja bort cigaretterna i första hand skulle jag vilja säga, avslutar Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.

Vill du veta mer om cancer och vad det innebär att någonting är cancerframkallande? Lyssna på podden P3 Om Cancer HÄR