
Politiker ovetande om oljeinvesteringar
Vi fortsätter vår granskning av skånska kommuners och landstingets pensionsfonder. Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) i Landskrona har inte koll på stadens egna oljeplaceringar.
Många kommun- och landstingsanställdas pensioner placeras i en fond hos pensionsbolaget KPA som investerar i oljebolag. Det kunde P4 Malmöhus berätta igår. Detta rimmar illa med landstinget och kommunernas egna miljöpolicys.
Nu kan vi dessutom avslöja att flera kommuner, bland andra Landskrona och Lund, även har egna fondportföljer där dom via olika fonder investerar i oljebolag.
Det visste jag inte att vi gör.
– Det kommer alltid finnas saker som är olämpliga. Är det så att vi har pengar placerade i oljeindustrin får vi naturligtvis fundera över om det är rimligt, säger han.
Frågan har aldrig varit uppe
Enligt oppositionen har frågan aldrig varit uppe i miljönämnden.
– Rent personligt tycker jag inte om det, man borde ha miljöhänsyn när man placerar. Jag kommer väcka frågan, säger nämndens vice ordförande Annbritt Andersson (S).
Medan många andra kommuners placeringspolicys fokuserar på etik och miljö enligt internationella miljökonventioner, gäller OECD:s riktlinjer för multinationella företag i Landskrona och många andra skånska kommuner har skrivit under för ett 100 procent fossilbränslefritt Skåne 2020, har Landskrona valt att stå utanför.
– Det kan jag inte svara på. Jag tror inte det viktiga är vilka kommuner som sitter i möten med varandra, det viktiga är vad man vill och vad man kan göra, säger Torkild Strandberg.
Viktigt att uppmärksamma
Karin Warlin, NO-lärare på Allvar Gullstrandskolan i Landskrona, brinner för miljöfrågor. Hon har satt staden på kartan i sitt arbete med att införa bland annat den internationella klimatdagen "Earth day" i Sverige och brukar låta sina elever medverka på klimattoppmötena. Men hon visste inte att hennes arbetsgivare investerar framtida pensionen i oljebolag.
Det är verkligen något man kan göra bättre och investera fossilfritt.
– Det är viktigt för min arbetsgivare och alla olika aktörer att ha ett klimatarbete och uppmärksamma det, säger Karin Warlin.
Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven
- Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
- Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
- Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
- Följ hela granskningen här
FAKTA - Oljepengarna
Investeringar i oljebolag sker dels genom att alla kommuner och landsting betalar in tjänstepensioner för sina anställda löpande. Dom anställda som inte gör något aktivt val för hur dessa placeras hamnar i KPA:s traditionella försäkring där ett antal oljebolag finns med.
Med bland innehaven finns t ex oljebolagen: BP, Statoil, Chevron, Conoco Phillips, Norsk Hydro, Royal dutch Shell, Total, Tullow oil, Osaka gas, Occidental petroleum m fl.
Enligt KPA är det över tid cirka 60 procent av personerna som gör ett aktivt pensionsval för sin tjänstepension, men för förstagångspersoner bara 5-10 procent. Det är med andra ord väldigt många som inte själva gör ett val och hamnar i KPA:s traditionella försäkring.
En del kommuner, som Lund och Landskrona, har dessutom egna fondportföljer där dom placerar pengar i fonder som investerar i oljebolag.
Landskronas placerar bland annat i fonden Brummer som i sin tur placerar i Lynx. Huvudmarknader och bäst i Lynxs portfölj i september gick just råoljeinnehaven.
Även Landskronas Global Index Criteria-fond investerar i oljebolag. Likaså gör Europafonden som Lunds kommun sparar pensionspengar i, utöver KPA:s oljeinvesteringar.