Politiker ovetande om oljeinvesteringar

3:21 min

Vi fortsätter vår granskning av skånska kommuners och landstingets pensionsfonder. Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) i Landskrona har inte koll på stadens egna oljeplaceringar.

Många kommun- och landstingsanställdas pensioner placeras i en fond hos pensionsbolaget KPA som investerar i oljebolag. Det kunde P4 Malmöhus berätta igår. Detta rimmar illa med landstinget och kommunernas egna miljöpolicys.

Nu kan vi dessutom avslöja att flera kommuner, bland andra Landskrona och Lund, även har egna fondportföljer där dom via olika fonder investerar i oljebolag.

Det visste jag inte att vi gör.

– Det kommer alltid finnas saker som är olämpliga. Är det så att vi har pengar placerade i oljeindustrin får vi naturligtvis fundera över om det är rimligt, säger han.

Frågan har aldrig varit uppe

Enligt oppositionen har frågan aldrig varit uppe i miljönämnden.

– Rent personligt tycker jag inte om det, man borde ha miljöhänsyn när man placerar. Jag kommer väcka frågan, säger nämndens vice ordförande Annbritt Andersson (S).

Medan många andra kommuners placeringspolicys fokuserar på etik och miljö enligt internationella miljökonventioner, gäller OECD:s riktlinjer för multinationella företag i Landskrona och många andra skånska kommuner har skrivit under för ett 100 procent fossilbränslefritt Skåne 2020, har Landskrona valt att stå utanför. 

– Det kan jag inte svara på. Jag tror inte det viktiga är vilka kommuner som sitter i möten med varandra, det viktiga är vad man vill och vad man kan göra, säger Torkild Strandberg.

Viktigt att uppmärksamma

Karin Warlin, NO-lärare på Allvar Gullstrandskolan i Landskrona, brinner för miljöfrågor. Hon har satt staden på kartan i sitt arbete med att införa bland annat den internationella klimatdagen "Earth day" i Sverige och brukar låta sina elever medverka på klimattoppmötena. Men hon visste inte att hennes arbetsgivare investerar framtida pensionen i oljebolag.

Det är verkligen något man kan göra bättre och investera fossilfritt.

– Det är viktigt för min arbetsgivare och alla olika aktörer att ha ett klimatarbete och uppmärksamma det, säger Karin Warlin.