Madonna för evigt

2:08 min
Mer än 30 år efter sitt internationella genombrott ger Madonna sin första konsert i Stockholm nu i helgen. Hon har varit uträknad flera gånger, men kommit igen gång efter gång. Unik, men samtidigt ett typiskt exempel på en större trend, enligt varumärkesdoktorn Eva Ossiansson.

– Hon har lyckats under en oerhört lång period att förändra sin musik och leva med i vad man kan kalla den samtida konsumtionskulturen, säger Eva Ossiansson, varumärkesforskare vid Göteborgs universitet.

För sen Madonna slog internationellt 1984 har hon hunnit förändra det mesta, flera gånger om.

– Både vad gäller musik, stil, utseende, allt har hon faktiskt anpassat, säger Eva Ossiansson

Eva Ossiansson kallar det en strategi, som gör att Madonna lever kvar i strålkastarljuset längre än de flesta. Hur hon väljer sina artistsamarbeten efter vad som är mest gynnsamt just nu, är ett tydligt exempel.

Samtidigt är Madonna ingen ensam fighter som vid 57-års ålder fortsätter trots rådande normer som gör det svårt för åldrande kvinnor att ta plats i offentligheten, enligt Eva Ossiansson.

Madonna är snarare del av en "grånande" trend, där äldre personer får ta allt större plats. Delvis drivet av att 50-, 60-, och 70-plusare i dag är en köpstark grupp som lever aktivare än någonsin.

– Då blir den här gruppen intressant, för då ser man en marknad. Om man tidigare bara var hörapparater, laxermedel och tråkiga grejer så är det vin, golfresor och klättra i berg som gäller. Man ska göra massa roligare saker, säger Eva Ossiansson.