Göteborg och Malmö vädjar om hjälp med ensamkommande barn

1:59 min

Efter drygt ett dygn med gränskontroller är situationen för flera kommuner fortsatt mycket ansträngd. Främst Göteborg och Malmö, och situationen för ensamkommande barn.

Varje dygn kommer omkring 150 ensamkommande unga till Göteborgsområdet.

Och trots de nya gränskontrollerna kommer antalet inte minska, uppskattar kommunen, som idag höll en presskonferens där man vädjar om hjälp för att klara läget.

– Det är en oerhörd utmaning och vi lägger pusslet timme för timme för att klara dag för dag, säger Michael Ivarson, direktör på social resursförvaltning i Göteborg.

Även i Malmö har gränskontrollerna inte inneburit att färre ensamkommande barn anlänt till kommunen. I natt kom 220 barn, och man räknar med fortsatt 200 barn per dygn.

Annelie Larsson, chef för sociala resursförvaltningen i Malmö, säger att behovet av hjälp från andra kommuner är akut.

– Vi behöver hjälp så fort som möjligt. Vi kanske klarar 1-2 dygn själva, men sen måste vi absolut ha hjälp, säger hon.

Trelleborgs kommun beslutade under eftermiddagen att stötta Malmö med hundra platser under helgen. I dag har även SKL och flera myndigheter diskuterat hur man ska kunna avlasta ansträngda kommuner. 

En idé är att bussa ensamkommande barn till Örebro, Skellefteå, Norrköping, Gävle eller Umeå. De fem kommunerna är så kallade ankomstkommuner för ensamkommande. Men mindre belastade än de övriga fyra: Malmö, Sigtuna, Solna och Mölndal.

– Det är en ohållbar situation. Ett första steg skulle kunna vara att fler kommuner - i det här fallet fem utpekade kommuner där Migrationsverket har kontor - skulle kunna underlätta genom att barnen får åka buss till de här kommunerna, säger Per-Arne Andersson är direktör vid avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, vid SKL.

Nästa vecka kommer man fatta beslut om busstransporten och några andra förslag som togs fram på mötet.

Enligt gränspolisen har ett mindre antal personer avvisats efter att gräns-kontrollernas infördes. Bland annat skickade 22 irakier igår eftermiddag till Köpenhamn, efter att de
inte ville söka asyl.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att regeringen inte fått någon kritik från Sveriges grannländer efter gränskontrollerna.

– Jag hoppas att Danmark ska vara ett välkomnande land och ta sitt ansvar i den svårt flyktingsituation vi nu befinner oss i, säger han.