#sockensamerna

Samiska lämningar hamnar under skogsmaskiner i Västmanland

1:44 min

Det samiska kulturarvet i Västmanland riskerar att går förlorat. Det finns inga samiska fornminnen registrerade i länet, trots att de samiska spåren är många.

Ett par kilometer väster om Västerås finns ett ställe som heter Lappmarken. Här hittade släktforskaren Jouni Tervalampi för 14 år sedan en eldstad som han menar kan kopplas till en gammal samisk boplats.

Han har nämligen hittat uppgifter i kyrkböckerna om att samer på 1600-och 1700-talet har rört sig i området.

Platsen har avverkats och slyat igen - härden är inte helt lätt att hitta.

- Det är ju helt skövlat här. Den här borde ha inventerats för länge sedan, säger Jouni Tervalampi.

Tervalampi har i tiotals år grävt fram uppgifter om samer i kyrkböckerna i Västmanland och han har också hittat ett trettiotal ortsnamn i länet knutna till samer

Men inga samiska lämningar finns enligt länsstyrelsen registrerade i fornminnesregistret.

Skogsbruket är ett stort generellt hot mot fornminnen men i Västmanland finns inga konkreta planer på att inventera samiska lämningar eller kartlägga den samiska historien på annat sätt.

Carl-Magnus Gagge är länsmuseichef och han erkänner att det finns stora kunskapsluckor.

- Det är ett stort problem att vi har så lite kunskaper och det vi vet om den här kulturen är fragmentariskt, säger Gagge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio