#skummetihamre

Kommunen tog inte rätt prover efter Hamrebranden

1:40 min

Hudiksvalls kommun tog för få och inte tillräckliga prover på dricksvattnet efter en brand i byn Hamre utanför Hudiksvall i början av året. Kommunens agerande får nu kritik från flera experter.

Vad tycker du om #skummetihamre? Berätta vad du tycker här!

I samband med villabranden använde räddningstjänsten ett så kallat b-brandskum som förorenade flera av bybornas brunnar.
I den lilla byn Hamre är många bekymrade eftersom man fortfarande i dag inte vet hur dricksvattnet har påverkats.

– De tog prover, men inte på skummet. Inte på det farliga ämnet, det är ju det man vill veta, säger Lena Norell, boende i Hamre. 

När det brinner bildas det nästan alltid farliga ämnen, som kan blanda sig med släckvattnet. För att testa att inte farligt släckvatten kommit ut i brunnarna i byn tog kommunen prov på de ämnena.

Men vid branden i Hamre använde räddningstjänsten också ett skum för att skydda andra hus. I det skummet finns det andra farliga ämnen, så kallade PFAS-ämnen. Men de ämnena testades inte alla brunnar direkt för.

Något som Anna Kärrman, forskare vid Örebro universitet, är kritisk mot:

– I och med att man använder b-skum på platsen bör man ta ett sånt prov direkt, säger hon. 

Det gjorde inte kommunen. Men senare har man tagit de proverna på några av de brunnar som kommunen tror blivit mest förorenade.

När vi pratar med flera experter är de överens om att man i ett tidigt skede borde ha tagit prov på ämnet som finns i skummet i alla brunnar, och för att stilla den oro som finns i byn så borde man ta de proverna i dag. 

– Jag tycker att man borde ha anammat den kunskap som ändå finns om de här ämnena och gjort en mer ordentlig undersökning i Hamre, säger Anna Kärrman på Örebro universitet. 

Fortfarande, nästan ett år efter branden i Hamre, funderar byborna på vad som finns i vattnet.

– Vi vet fortfarande inte, efter så pass lång tid, säger Lena Norell.