Över 120 döda i blodigt terrordrama i Paris

1:56 min

Paris skakades under fredagskvällen av en serie attacker, där minst 120 personer dödades. Attackerna var av allt att döma samordnade, och vid lunchtid på lördagen tog Islamiska staten på sig ansvaret.


Följ vår direktrapportering

I ett uttalande som har lagts ut på nätet säger IS att deras anhängare genomförde attackerna på flera ställen i Paris och att noggrann planering låg bakom. Attentatsmännen var både självmordsbombare och tungt beväpnade personer, enligt uttalandet från IS.

Attackerna, enligt de senaste uppgifterna mot sex olika platser, riktade sig mot platser där många människor var samlade, ett konserthus, en fotbollsarena, barer och restauranger.

Det handlade om skottlossningar, explosioner och ett gisslantagande som slutade i ett blodbad med 128 döda, enligt de senaste uppgifterna.

Över 300 är skadade, minst 80 av dem allvarligt. En svensk kan ha dödats och en skottskadats, men uppgifterna är inte helt bekräftade.

– Vi har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och att en svensk är skottskadad. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade. Vår ambassad står i kontakt med franska myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s pressjour till TT.

Sveriges Radio ändrar ordinarie tablå. Läs om alla sändningstider här

Åtta av terroristerna ska ha dödats, sju av dem sprängde sig själva i luften. Vid konserthuset Le Bataclan, där en gisslansituation pågick i tre timmar, dödades fyra angripare. Tre av dem utlöste bälten med sprängmedel. Ytterligare tre terrorister ska ha dödats i självmordsdåd nära nationalarenan och den åttonde på en gata i östra Paris.

President François Hollande samlade under kvällen regeringen till ett krismöte. Vid midnatt meddelade han att undantagstillstånd för hela landet var utlyst och gränserna stängts.

Detta är en terrorattack av icke tidigare skådat slag, slog Hollande fast i ett tv-tal.

Senare talade han utanför konserthuset och lovade ett "skoningslöst" franskt svar på terrordåden.

Motivet till dåden är fortsatt oklar. Ett vittne som fanns inne i konserthuset uppger för AFP att en av angriparna hade yttrat sig om Frankrikes roll i Syrienkonflikten. "Det är Hollandes fel", ska han ha sagt.

De flesta som miste livet fanns i konserthuset Le Bataclan, ett av Paris mest kända scenställen, där större nationella och internationella artister uppträder. Fredagskvällens program var rockbanden White Miles och Eagles of Death Metal och många av besökarna var unga. Över 100 personer ska ha mist livet vid Le Bataclan.

Vid ettiden kom uppgifter om att gisslandramat var över, sedan polisen stormat byggnaden.

En annan av attackerna skedde utanför fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch. Frankrikes president François Hollande satt på hedersläktaren, när självmordsbombare slog till utanför.

Vid Rue de Charonne har 18 personer dödats.