Människor klättrar över staketen

Strömmen av asylsökande till Malmö är fortfarande stark. Utanför Migrationsverkets lokaler samlas familjer som återförenas efter flera år på flykt.

Samtidigt klättrar andra över staket för att kunna resa vidare till Norge, Finland eller tillbaka till Tyskland.

Thamir Mahmoud från Syrien står tårögd utanför staketet till Migrationsverkets lokaler i Malmö. Hans fru Rima Mahmoud har precis kommit till Sverige tillsammans med parets åttaåriga tvillingar.

– Vi har inte setts på fyra år. Det är tid som jag har förlorat, säger han.

Bajamajor är uppställda bredvid stora vita tält samtidigt som en handfull poliser övervakar ingången.

Ett tiotal personer klättrar över staketet i ett av de bortre hörnen och försvinner in i väntande taxibilar, innan poliser hinner stoppa fler flyktförsök.

– De vill inte lämna sina fingeravtryck, utan åka vidare till Norge, Finland eller så tillbaka till Tyskland, säger Abdelrazek Abdulrahim från Helsingborg som har följt med sin släkting Thamir Mahmoud till Malmö.

Rima Mahmoud som jobbat som lärare i Damaskus är uppgiven efter 20 dagar på flykt genom Europa.

– Längs med hela vägen har vi fått mat och täcken av volontärer, men så kommer vi hit och här finns ingenting, säger hon och huttrar i kylan.

Bussar med nya asylsökande anländer i en strid ström. Under natten mot lördagen har minst ett hundratal nya asylsökande anlänt enligt polisen, men det finns ännu inga uppgifter om hur många av dem som söker asyl i Sverige.

Thamir Mahmoud är frustrerad när han stirrar genom staketet. Hans söner har hunnit växa mycket under åren han har väntat på uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag har inte fått hålla dem i mina armar, säger han.

En stund senare blir det verklighet när polisen låter dem mötas och krama om varandra. Kön utanför entrén till Migrationsverket växer och vad som sker framöver är oklart.

– Läget är oerhört akut. Vi jobbar timme för timme och vet inte om vi kan ordna boendeplatser till alla som kommer, säger Sophia Öhvall Lindberg, kommunikatör på Migrationsverket.

Till ankomstcentralen vid Malmö centralstation kommer nu enbart ensamkommande flyktingbarn.

– Det har kommit runt 250 barn det senaste dygnet. Vi avlastar för att kunna ta hand om dem som kommer. Flödet till Malmö ökar eftersom ingen slinker förbi gränskontrollen, säger Mårthen Gunnarsson, Malmö stads platschef, till TT.

Vissa vill stanna och söka asyl i Sverige. Andra vill vidare. För 16-årige Asahh från Afghanistan fortsätter resan mot Norge.

– Där jag har vänner. Jag har hört att det är ett bra land och jag ska söka asyl där, säger Asahh.

Hans familj har dödats av talibanerna i Afghanistan. Efter att ha bott en tid med hos en vän till fadern påbörjade han sin resa mot en trygghet i Europa.

Efter över 40 dagar på resande fot nådde Asahh natten till lördag Malmö och Sverige.

– Jag har åkt med privatbil, bussar, tåg och båtar. Allt du kan tänka dig.

När 14.19-tåget ankommer till Hyllie station från Danmark kliver ett 20-tal poliser ombord för att genomföra gränskontroller.

De som går av kontrolleras innan de får kliva på upp rulltrappan.

– Vi har inte haft gränskontroller i Sverige på många, många år. Det är nytt för många av oss poliser. Det har gått bra och vi möter stor förståelse från passagerare, säger platschefen Fredrik, som av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt efternamn.

Majoriteten av de asylsökande som påträffas på tågen väljer att söka asyl i Sverige och transporteras med buss till Migrationsverkets lokaler, enligt polisen.

– Totalt har det varit ett 50-tal sedan i morse och några utan pass har åkt tillbaka till Danmark. Det har definitivt blivit färre än på torsdagskvällen, säger Fredrik.