Reporter på France 24

Markus kollega dog i terrorattacken

1:45 min

I snart tio år har Markus Karlsson från Varberg jobbat som reporter på den Franska tv kanalen France 24. I Fredags kväll miste han en vän och kollega i terrorattentatet i Paris.

I attentatet miste över 120 människor sina liv. Markus Karlsson beskriver en tung stämning på redaktionen. Kollegan som miste livet besökte konserthuset Battaclan där en av attackerna ägde rum. 

– Det känns sorgligt och tungt, vi fick nyheten igår så att det känns väldigt tungt. Som journalister känner vi att det är verkligen jättejobbigt just nu, men vi måste fortsätta jobba och försöka förstå vad det är som har hänt. Folk på redaktionen är väldigt nedtyngda kan jag säga, men det viktigaste är att fortsätta rapportera och göra det i vår kollegas namn och ära. Det kanske låter klyschigt men det känns så, säger Markus Karlsson. 

Markus Karlsson berättar att trots den tragedi som drabbade Frankrike men också tv kanalen han jobbar på så måste man fortsätta att rapportera. Terrorattacken var den andra på relativt kort tid, och Markus Karlsson jobbade även den dagen som attacken mot Charlie Hebdo skedde. 

– Min reaktion var ungefär, åh nej inte nu igen. Denna gången var jag i sändning precis i det initiala skedet när attacken skedde. I sändning var jag också under Charlie Hebdo attacken. Det finns parareller kan man säga men det viktigaste är att fortsätta jobba för att försöka förstå vad som hänt, säger Markus Nilsson.

Just nu berättar Markus pågår ett stort sorgearbete i Paris. Människor sluter upp på platserna där attackerna skedde för att minnas de som dödats. Trots att han rapporterat om två terrorattacker som skett i Paris på relativt kort tid så är han inte oroad för sin egen säkerhet. 

– Jag känner mig inte särskillt oroad. Sedan så är man mer vaksam när man exempelvis tar tunnelbanan och försöker kolla omkring sig så att inte något paket eller annat ligger där. Man är mer vaksam.