TERRORDÅDET I PARIS

En intensiv polisinsats pågår efter terrordåden i Paris

2:11 min

En intensiv polisinsats pågår efter terrordåden i Paris i fredags. Flera länders säkerhets- och underrättelser deltar i utredningen för att försöka kartlägga och vilka gärningsmännen är men också vilka som kan ha hjälpt dem.

Det var Frankrikes och Belgiens båda inrikesministrar som träffades. Mötet ska enligt uppgifter i olika medier här i Belgien ha handlat om hur länderna ännu tätare kan samarbeta och samordna sitt arbete med tanke på att flera av gärningsmännen, bodde i Belgien. Så här långt är det känt att det handlar om minst av gärningsmännen.

Enligt den islamiska staten, IS ska det handla om åtta personer, eller som IS beskrivit det som "åtta av kalifatets trogna soldater". Det här tolkar också underrättelse- och säkerhetstjänsterna som det också var åtta personer.

Sju av gärningsmännen dog vid attackerna i Paris i fredags kväll. Sex av dom utlöste sprängladdningar som dom själva bar. En sjunde ska ha blivit skjuten av polis i samband med polisens inbrytning på konsertlokalen Bataclan där konsertbesökare blev gärningsmännens gisslan under en rockkonsert. 89 människor dödades också just på Bataclan.

Nu pågår en intensiv polisjakt efter det som antas vara en åttonde gärningsman.

Dessutom är 26-årige Salah Abdeslam här från Belgien också internationellt efterlyst som en av medhjälparna vid terrordåden. Det ska vara han som ska ha hyrt en bil som körde attentatsmännen till Bataclan och som senare hittades i närheten av konsertlokalen.

Just Salah Abdeslam ska också ha stoppats av polisen vid den franskbelgiska gränsen, bara timmar efter att attackerna skedde. Enligt nyhetsbyrån AP ska polisen ha stoppat hans bil och också kontrollerat hans id-handling men att han därefter fick köra vidare in i Belgen. I bilen satt ytterligare två personer och olika uppgifter i franska medier talar om att det handla om personer som egentligen också skulle utfört terrorhandlingar men som istället flydde från Paris.

Här i Bryssel märks den ökade polisnärvaron, inte minst i stadsdelen Molenbeek där gripandena av dom sju personerna gjorts av belgisk polis. Molenbeek anses vara en av dom platser i hela Europa där det rekryterats flest krigare av den islamiska staten.

I Frankrike råder tre dagars landssorg men succesivt håller samhället på att återgå till ett normalt liv genom att skolor öppnar idag, precis som flera kulturinstitutioner som det världsberömda museet Louvren med konstverket Mona Lisa.