
BUP i Stockholm bryter mot lagen
Personal på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP i Stockholm vittnar om vanvård och om hur de bryter mot lagen i vården av barn och unga.
Flera gånger används tvångsåtgärder om bältning och avskiljning på ett sätt som strider mot reglerna, visar en granskning som P1:s Kaliber har gjort.
En mamma berättar om sin dotter, som vi kallar Amanda, som låg inne i flera omgångar på kliniken.
– Jag vet att min dotter en period var bältad tre-fyra gånger om dagen, då brister man. Och vid något tillfälle var det också väktare som kom. Bara det, att se de här väktarna med svarta handskar på mitt barn.
15-åriga Amanda blev bältad 44 gånger på tre och en halv månad. I våras blev hon isolerad i en källarlokal på kliniken i över tre veckor.
Kaliber har pratat med flera i personalen som vittnar om hur barn och unga på kliniken utsätts för tvångsåtgärder såsom bältning och isolering på sätt som strider mot reglerna. En av skötarna, som vill vara anonym berättar:
– Det är en ganska fruktansvärd känsla när man står där och man vet nu har Amanda egentligen bara ångest. Vi kunde inte hantera det här bättre än att bara lägga henne i bälte.
Så många gånger var de här bältningarna omotiverade?
– I ett slags preventivt syfte. Det är mot reglerna och då står man där och tänker. Blev det här rätt nu?
Tillsammans med annan personal på kliniken berättar skötaren om hur de intagna ibland straffas med tvångsåtgärder. Förutom bältning så handlar det om isolering och tvångsmedicinering.
– Straff är inte grunden till en bra behandling. När det blir straff så tänker jag att det är personal som är överansträngd och kan för lite dom vet inte hur de ska göra, då blir man förbannad när det inte går som man vill, och det är det helt enkelt ledningen som måste skärpa sig, säger Håkan Jarbin chefsöverläkare , BUP i Halland och sitter i styrelsen för Svenska Föreningen för Barn- och ungdomspsykiatri.
Redan 2013 larmade personalen om missförhållanden på kliniken. Inspektionen för Vård och Omsorg, Ivo, gjorde då en större utredning och i en rapport riktade myndigheten allvarlig kritik mot verksamheten eftersom flera tvångsåtgärder gjorts på ett olagligt sätt. I Kalibers granskning berättar personal att lagbrotten fortsätter. Per-Olof Björck är klinikens verksamhetschef:
– Om man upplever något sådant så ska man ju rapportera det, det ligger ju i ens medarbetaransvar. Jag ser allvarligt på att man inte har rapporterat det i så fall. säger Per-Olof Björck klinikens verksamhetschef.
Vad tänker du om att de berättar att det händer?
– Jag säger ju att det är fel om man gör så.
Vad ska du göra åt det?
– Jag kan inte göra någonting förrän jag får reda på det.
Du får ju reda på det nu.
– Ja, och då har det hänt. Då tar man ju upp det igen, att så får inte ske.
Amandas mamma berättar igen om sin dotter:
– Dels fysiskt kunde hon visa mig hur tilltufsad hon var. Hon hade ju blåmärken överallt, men också att "Nu har jag misslyckats igen" att övergrepp också, "Vad gör de emot mig?