Hockeyhjältarna får hjälp med ny karriär

1:58 min

Det är viktigt att planera för ett liv efter ishockeyn, det menar spelarfacket, Sico som hjälper ishockeyspelare till en civil karriär.

En av spelarna i laget när HV71 tog sitt första SM-guld för 20 år sen var Magnus Salmi. Idag är han regionchef på ett av landets största bemanningsföretag och hjälper elitidrottare att hitta en karriär efter idrotten. Han menar att de flesta aktiva, på någorlunda toppnivå i Sverige idag, behöver hjälp, de har inte tid att tänka vad man ska göra efter idrottskarriären, eftersom idrotten tar all tid.

- Det sånt fokus på det man gör. Man måste verkligen prestera varje dag på jobbet inom idrotten idag, så jag tror att man, generellt sett är väldigt här och nu. Och då behöver man nån som talar om för en att lyfta blicken lite längre fram, enligt Magnus Salmi.

Projektledare är Anna Söderlind och Sico har hjälpt ett 100 tal hockeyspelare till en civil karriär.

- Vi kan erbjuda ett brett spektra av olika typer av hjälp. Alltifrån vad vill de göra, till att lotsa dem igenom hela antagningslabyrinten och ur man ska maximera sina chanser för att komma in på de utbildninga som vi har.

Den hjälp Sico och Magnus Salmi kan erbjuda, handlar dels om att lotsa idrottarna till rätt utbildning som leder till det yrke man vill syssla med - men också få dom att förstå att man har en massa erfarenheter som efterfrågas på arbetsmarkanden.

- Många idrottare förstår inte vilken guldgruva man sitter på, hur mycket erfarenhet man har samlat på sig och det är värt väldigt mycket när man kommer ut i yrkeslivet. Många arbetsgivare letar just efter personer med de här beteendena och egenskaperna, menar Magnus Salmi.