Lyssnare vill gå ut med dödssjuka Marikas hund

1:21 min

Lastbilschauffören Jan Samuelsson är en av dem som reagerade på att cancersjuka Marika inte får hjälp med sin hund – och som erbjuder sig att gå ut med hunden.

Uppslutningen är stor runt cancersjuka Marika Löbu-Navarro i Varberg  som på grund av reglerna kring hemtjänst riskerar att bli av med sin hund.

– Jag tycker inte att man behandlar en människa på det här sättet. Det är ovärdigt. Jag har haft hund hela mitt liv och jag vet vad det betyder, säger Jan Samuelsson som är en av lyssnarna som reagerade på inslaget.

Marika har äggstockscancer och har inte lång tid kvar att leva. Hon har hjälp i hemmet flera timmar varje dag och hon bor tillsammans med sin hund Luzia i Varberg , hennes enda familjemedlem som hon kallar henne.

Marika kan inte längre kan gå ut och gå med sin hund, och Varbergs kommuns regler kring hemtjänst gör att hemtjänsten inte kan hjälpa henne att gå ut och gå med hunden.

Många har reagerat på hennes berättelse:

Varbergs kommun säger generellt att en skälig levnadssnivå inte står och faller med en hund, därför får, tillsammans med det faktum att Varbergs kommuns hemtjänst är behovsbedömd, Marika inte hjälp med Luzia.

Flera lyssnare ringt, mejlat och skickat meddelande på P4 Hallands Facebook-sida och sverigesradio.se/halland.

En av ett tiotal personer som vill hjälpa till är lastbilschauffören Jan Samuelsson från Falköping.

– Vi måste hjälpas åt allihop, förklarar han.

Jan Samuelsson kör mjölk till Varberg tre gånger i veckan och skrev in till P4 Halland på Facebook:

Jag kör lastbil dit tre dagar I veckan. Kan då ta min 45 min rast med hunden...kanske lite hjälp.

– När jag hörde det här tänkte jag "fasen, man måste ju hjälpa till på nåt sätt".