Gustav upplevde paniken på Place de la République

4:24 min

Kaos utbröt i Paris på söndagen efter att två höga smällar hördes. Det visade sig vara falsklarm.

Gustav Gällhagen är en av många svenskar som bor i Paris. Under söndagen var han i närheten av torget Place de la République, och hade precis gått in i en butik tillsammans med sina vänner när en man och en kvinna kastade sig in i butiken.

– Min första reaktion var att det såg ut som om han försökte råna henne och ta hennes väska. Men sen när hon kastar sig och söker skydd bakom disken och folk kutar i panik utanför, så tar det bara några sekunder så kastar sig alla vi som var inne i butiken in på personalkontoret, och river saker på vägen. Jag slår i mitt ben väldigt hårt, och så hamnar vi på en trång toalett där vi släcker och låser in oss, berättar han.

Det visade sig senare att det var helt ofarliga smällare som hade gått av intill torget Place de la République i söndags. Men innan polisen lyckades mana till lugn var paniken påtaglig. Människor sprang för sina liv, berättar Gustav Gällhagen. 

På en personalrumstoalett i en solglasögonbutik gömde sig han, hans vänner och en lång rad andra för vad de trodde var ännu ett terrordåd. Gustav fick trösta parisare i upplösningstillstånd.

– Vi försökte trösta en fransk pappa och hans två små söner, för de grät ganska mycket, och vi ville bara vara tysta, så vi försökte trösta varandra.

På fredagen, när terrorattackerna inträffade, var Gustav, hans flickvän och deras två tillresta svenska vänner ute och gjorde en barrunda. Såhär i efterhand inser de att de befunnit sig i närheten av den konsertlokal där de flesta miste livet. Han beskriver den delen av staden som "Paris Södermalm" och Place de la Republique som en motsvarighet till Medborgarplatsen i södra Stockholm. En plats av livligt uteliv, kultur och progressivitet. 

Även efter att ha nåtts av nyheterna om de koordinerade terrorattentaten i fredags kände inte Gustav av otryggheten riktigt. Men nu, efter att ha varit mitt inne i panik, känns det plötsligt på riktigt säger han.

Och visst har tanken på att flytta hem slagit honom nu. Men det skulle kännas som ett nederlag, säger han.

– När jag fick höra vad som hände i fredags, då var jag inte där, jag var nära men upplevde inte när det hände. Till och med när man är i samma stad så känner man att det hände inte mig, och då är man inte lika rädd. Men efter det som hände igår så fick jag lite inblick, det skulle kunna vara på riktigt och det var väldigt obehagligt. 

Idag beskriver Gustav ett spänt Paris, där säkerheten till och med kring mataffären är stor.

– Det är på helspänn. Idag har jag bara varit nere på min mataffär här, och vakterna som vanligtvis brukar ha koll på om det är några som snattar kollar nu alla väskor när man går in i affären. Det är väldigt spänt, jag hörde att det var någon restaurang där någon hade tappat en tallrik, och folk hade kastat sig ned och sökt skydd.

Men att det skulle hända i Sverige tror han att man ska vara försiktig med att oroa sig för. Frankrike är ett uttalat mål på ett helt annat sätt.

– Det är ändå Paris och Frankrike, vilket är IS högsta mål, så det finns en anledning att det händer här. Jag tror man alltid ska vara noga och jag kommer vara mer uppmärksam nu än vad jag har varit tidigare. Men jag kommer nog vara mer uppmärksam här än vad jag skulle vara i Stockholm, säger Gustav Gällhagen som sedan en tid tillbaka bor i Paris.