Raqqa folktomt när stridsflyg bombade

2:19 min

Det finns ännu inga rapporter om eventuella dödsfall efter nattens attacker mot den islamiska statens, IS, fäste Raqqa i Syrien. Som svar på terrordåden i Paris, genomförde Frankrike under natten flygräder mot Raqqa.

20 bomber ska ha släppts under nattens flygräder mot Raqqa och förstört bland annat en ammunitionsdepå, ett rekryteringscenter och en sambandscentral. Samtidigt har USA för första gången bombat IS lastbilar som används för att smuggla råolja.

IS har begränsat rörligheten i och runt Raqqa i Syrien, vilket gör det svårt att inhämta information om eventuella civila offer. Målen för flygräderna var militära; en ammunitionsdepå och en sambandscentral, men även en arena som ska ha använts som både högkvarter och fängelse.

Flera bedömare har frågat sig varför USA inte redan bombat dessa mål, och svaret kan vara att risken för civila offer runt just dessa platser var för stor.

Men enligt IS egen mediaavdelning hade dessa platser utrymts före attackerna och inga dödsoffer har rapporterats. Även en syrisk aktivistgrupp bekräftar att många gator och marknader i Raqqa var folktomma igår.

Samtidigt med de franska flygattackerna, har USA bombat lastbilar som används av IS för att smuggla råolja. 116 lastbilar ska ha träffats i den amerikanska attacken nära Deir ez Zour i Syrien. Oljan är en viktig inkomstkälla för IS, men USA har fram tills nu avstått från att bomba oljelastbilar på grund av risken för civila dödsoffer.

Inför dagens bombningar, släpptes flygblad över området en timme före attacken där chaufförerna uppmanades att överge sina lastbilar.

Raqqa är en stad på 400 000 invånvare. Att bomba Raqqa kommer enbart att ytterligare radikalisera den unga generationen, hävdar vissa kommentatorer, medan andra påstår att det inte längre finns några civila i Raqqa, alla som bor kvar, är en del av den islamiska staten IS stöd och infrastruktur. Samtidigt finns det goda skäl att tro att många av de civila som finns kvar i Raqqa är de som är för fattiga för att fly.

Vissa experter anser att Raqqa är nyckeln till bekämpandet av IS. Sudda ut Raqqa från kartan uppmanade en tidigare underrättelseofficer in en intervju i nättidningen The Daily Beast. En annan föreslog att USA skulle flyga dit 7 000 soldater och helt enkelt ta över staden och göra slut på IS ledarskap.   

Men det finns också gott om kommentatorer som hävdar att det var just denna militära respons som IS var ute efter i och med parisattackerna. Att locka ut korsfararjätten på arenan, helst med sårbara soldater.