Eiffeltornet öppnat igen efter dåden

2:03 min

I dag öppnade Eiffeltornet på nytt efter terrordåden i Paris. Sent på eftermiddagen öppnades den franska symbolen för besökare igen, men bara för de som hade förbokat biljetter sedan tidigare.

Det var med blandade känslor som den finsk-tyska familjen Lutz kom till Paris i går - skulle de verkligen våga åka på resan som var yngste sonens födelsedagspresent?

– Till slut bestämde vi oss för att inte låta terroristerna vinna, det är inte de som ska bestämma. Det blir ju ett sätt att visa solidaritet också, att komma hit ändå, säger mamma Salla Lutz.

Nu sitter de på en bänk framför Eiffeltornet. Och det är klart att resan inte blev som de tänkt sig från början. Polis och militär patrullerar framför dem, längs med de uppställda metallstängslen där köerna till tornet vanligtvis ringlar, men i dag är det nästan kusligt tomt.

Familjen Lutz berättar att de undviker folksamlingar nu.

– Man kan inte låta bli att titta misstänksamt på människor i bland, det är väl mänskligt, säger Salla, men vi försöker att inte låta rädslan ta överhanden.

De har förbeställt biljetter för att åka ända upp och se den hisnande milsvida utsikten från Eiffeltornet. Frankrike är det land i världen som tar emot flest turister, bara Eiffeltornet besöks varje år av 7 miljoner människor.

Visst kommer alla vi som jobbar med turismen känna av en förändring nu, tror Hubert, som livnär sig på att ta polaroid-bilder på turisterna.

– Men jag tänker på de familjer som sörjer sina döda, inte på hur det ska gå för mig. Jag har själv fyra barn som brukar gå ut just i kvarteren där attentaten ägde rum, det är vad jag tänker på i dag. Lyckan över att de finns kvar, säger Hubert.