Hon kräver mer än en Facebookuppdatering

1:58 min

Marwa Karim från Gävle är kritisk till att terrorattentaten Paris uppmärksammas av medier och Facebook, medan bomberna i Beirut faller i medieskuggan.

Under dåden i Paris aktiverade sociala medieplattformen Facebook en funktion som kallas "Safety Check". Funktionen innebär att användare i närheten av ett drabbat område kan klicka i att de är i säkerhet, och då meddelas deras vänner att de är säkra.

Men nu höjs kritiska röster mot att funktionen inte aktiverades under bombattentatet i Beirut, Libanon, under torsdagskvällen i förra veckan. Ett attentat som dödade ett 40-tal och skadade över 200 personer enligt rapporter från flera medier.

Facebook erbjöd heller inte en libanesisk flagga till användarna som ville visa sitt stöd, vilket man gör i Parisfallet där användarna kan addera en fransk flagga på sin profilbild. 

Marwa Karim från Gävle är föreläsare, bloggare och årets ungdomshjälte 2014. Hon skriver nu en debattartikel i dagens Expressen där hon är kritisk till att Paris uppmärksammas medan Beirut faller i medieskuggan.

– Det har inte att göra med att folk inte får byta profilbild. Det är mer att om nu folk ska byta profilbild så tycker jag att folk sak kunna göra det för hela världen. 

Vad ska man göra som radiolyssnare eller tidningsläsare?

– Börja engagera dig. Bara för att man ändrar sin profilbild, ja du sörjer, men det kommer inte förändra världen. Det kommer inte att stoppa krigen, man måste börja engagera och organisera sig. Kanske bli politisk, du kan inte bara sitta hemma och tycka synd om ett land. 

Efter händelserna i Paris har hon personligen fått motta hot, för att hon är muslim. 

– Det som har hänt i Paris har ingenting med muslimer att göra. Isis är terrorister men de är inga muslimer. Om man jämför med Hitler och det som hände i Tyskland, hur många skyller det på tyskarna? Ingen. Bara för att Anders Breivik var kristen så klagar man inte på alla kristna. Det som har hänt i Paris har ingenting med muslimer att göra. Isis har ingenting med muslimer att göra överhuvudtaget. De har ingen religion, säger Marwa Karim.