Världen har varit för långsam för att se hotet från IS

7:36 min

Frilansjournalisten Joakim Medin har egen erfarenhet från Syrien. Han menar att vi alla måste lära oss mer om det som händer i världen, och inte bara i Europa.

I dag klockan 12 var det en tyst minut på flera platser och även runt om i länet för att hedra offren efter terrorattentaten i Paris. En som var på torget var frilansjournalisten Joakim Medin som vid flera resor sett hur IS agerar i Syrien. Ikväll föreläser han i Härnösand och i morgon i Kramfors.

– Det är viktigt att människor i Sverige markerar mot våldet, säger han och syftar inte bara på terrorattentaten i Paris utan även på de i Beirut dagen före.

Joakim Medin har sett utvecklingen i Syrien.

– Jag har bevittnat folkmord, etniska resningar, fördrivningar, granatbeskjutningar, det är gräsliga övergrepp och det är det som driver människor på flykt bort från terrorn.

Om framtiden är det svårt att sia.

– Ja, när och hur kan det sluta. Men nu samlas i alla fall övriga världen mot IS. Men jag fruktar att det här kommer att pågå mycket länge.

Vad är IS-anhängarna för människor?

– Det är en våldsam extremistisk stat som IS bygger. De som bor mitt i det här tvingas finna sig i situationen. Det ger en stabilitet för dem mitt i kriget som inte har några alternativ.

Har media lyckats förklara vad som händer?

– Nej, media har svårt att beskriva flera samtidiga skeenden speciellt när det gäller krigen i Mellersta östern. Kunskapsspridningen måste bli bättre. Det var först sommaren 2014 som svenska medier började berätta om IS fastän de ju fanns tidigare.