
Ekologiskt surdegsbröd från Kumla länets bidrag till "Matverk"
Ett surdegsbröd med en liten röksmak av vildsvin. Det är ett vinnande koncept när årets tävling av "Matverket" avgjordes på Örebro slott igår.
Det vinnande brödet bakas av det ekologiska surdegsbageriet Lokal i Kumla och vi träffade Emanuel Eskilsson framför bakugnarna tidigt i morse.
Han berättade att det känns som en ära att ta hem priset i hård konkurrens med andra goda recept men också att bageriet nyligen kammat hem en SM-titel i surdegsbakning.
Det är andra gången som tävlingen "Matverk" hålls. Tävlingsuppgiften består i att skapa en förädlad produkt med lokal anknytning.
Första pris är 20 000 kronor att investera i vidareutveckling av produkten. Vinnaren kommer även att representera landskapet Närke i riksfinalen av "Matverk" som äger rum i början av 2016.
De tre tävlingsbidragen som slogs om vinsten var:
· Hälsodrycken Honutcha gjord på te, socker och kombuchasvamp.
· Gnocchi gjord på öländskt lantvete men odlat på Närkeslätten.
· Vildsvinsbröd gjort på surdeg.