Håret ger extra självförtroende för landslagsspelare

4:01 min

Anna Forsberg är frisör i Sundsvall och i fredags klippte hon sonen Emil, mittfältaren i svenska fotbollslandslaget som gjorde första målet mot Danmark i helgen. Mycket av självförtroendet och självkänslan går att hitta i frisyren menar hon.

Genom åren har vi sett den ena fantasifulla frisyren efter den andra på fotbollsherrar. Just nu är det en "man-bun" som är populär och som inte minst pryder Zlatan Ibrahimovich huvud.

– Egentligen är det ju en vanlig hårknut, säger Anna Forsberg medan hon klipper färdigt kunden Lena Wedin.

Fredrik Ljungbergs röda mohikan-frisyr minns hon bäst. Men även hårbanden som varit i ropet liksom italienska och portugisiska spelares enorma bruk av hårvax.

– Det är nog lite fåfänga, mer än man tror, med fotbollsherrarnas frisyrer. Men håret ger en självkänsla och självförtroende och det är ju bra. Både som kvinna och man presterar man bättre om man är fin i håret, säger hon.

Emil Forsberg är tredje generationens fotbollsspelare i släkten och kallas för "Mini-Foppa", pappa Leif är "Lill-Foppa" och dessutom farfar Lennart som spelat i Gif Sundsvall och Djurgården. Förbundskapten Erik Hamrén har ett förflutet i Sundsvall. Anna Forsberg har klippt även hans lockiga kalufs.

– Emil som jag klippte i fredags är nog ganska neutral i håret idag, han är ju alltid fin han. Fast han har faktiskt hållit på och tejpat håret tidigare.

Om det hänger på håret i matchen mot Danmark i kväll så borde det bli klart med EM-spel för Sverige.

– Det är ju mammas klippning som gör det. Det blir 1-1 tror jag, säger Anna Forsberg.