Eftermiddag med Anna

Karin vill att PMS tas på allvar

4:04 min

Under dagen har du här i P4 Kristianstad kunnat höra mer om PMS och PMDS, som kan drabba kvinnor i samband med mensen. I Eftermiddag med Anna träffade du Karin Adelsköld, som är generalsekreterare i det nystartade PMS-förbundet.

Karin Adelsköld är journalist och komiker, men numera även generalsekreterare i det relativt nystartade PMS-förbundet.

Karin är själv drabbad av PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom och har tillsammans med sin man Anders varit väldigt öppen om att det kanske inte alltid är lätt att vara anhörig och stå intill när det händer.

För tre år sedan blev Karin övertalad att vara med i en tv-satsning som skulle handla om hormoner, där man ville gör något om PMS. Hon blev triggad av att ingen annan ville tala om det, så hon tackade ja och var med i programmet.

– Det blev ju en Tsunami med svar och kommentarer och brev. Jag kunde aldrig föreställa mig att det var så många som hade problem med PMS

Nu jobbar Karin med att sprida kunskap om PMS och PMDS och hon bestämde sig för att försöka få fram oberoende information och framförallt berätta om PMS. Karin Adelsköld menar att man kommer ganska långt med att berätta för kvinnor att de inte är galna, utan att de är cykliska människor som mår sämre och bättre under vissa perioder. Hänger man med sin kropp och lär känna den, så blir det inte bara bättre för en som kvinna utan även för omgivningen.

Enligt Karin vet man inte riktigt varför man får PMS eller PMDS. Man tror att det har att göra med gulkroppshormonet, som utsöndras när man har ägglossning. Det finns inget botmedel, men det finns ångestdämpande medicin, som hjälper en del och som kan ta bort de hemskaste och mörkaste tankarna. Karin efterlyser mer forskning i ämnet.

Lyssna på Karin Adelsköld i klippet ovan