Ulricehamn säljer fonder efter P4 Sjuhärads granskning

1:18 min

Både Ulricehamns kommun och regionen investerar i oljebolag, det kan vi avslöja idag - och nu säljer Ulricehamn sina oljefonder.

P4 Sjuhärad har granskat var kommunerna och Västra Götalandsregionen investerar pensionspengarna, granskningen visar bland annat att Ulricehamns kommun investerar i oljebolag.

Investeringen i oljebolag går tvärt emot Ulricehamns egen lokala miljöpolicy, som säger att kommunen ska minska användningen av fossila bränslen.

P4 Sjuhärad kan dock visa att kommunens fondportfölj består av cirka åtta miljoner kronor i två olika fonder, där en förhållandevis stor del placeras i oljebolaget Exxon Mobil Corporation. Exxon är ett amerikanskt petroleumbolag, som rankas som världens största icke-statliga bolag i petroleumbranschen.  

Under gårdagen meddelade dock Ulricehamns högste politiker, Socialdemokraten Mattias Josefsson, att kommunen nu avvecklar alla tveksamma fonder.  

- Vi har sålt av de fonder som är problematiska och kommer att placera pengarna i fonder som överensstämmer med våra värderingar. Vi kommer också att regelbundet skanna av innehavet så det inte efter hand dyker upp olämpliga företag, säger Mattias Josefsson, kommunalråd i Ulricehamn om beslutet efter P4 Sjuhärads granskning.

Även Västra Götalandsregionen har placerat pengar i fossilbolag och flera andra kommuner i Sverige har gjort detsamma, visar P4:s gemensamma granskning runt om i landet.