Ska Halland heja på Danmark eller Sverige?

4:55 min

Halland har ju som bekant tillhört Danmark. Men förvirrar det hallänningarna inför matchen mellan Sverige och Danmark ikväll? P4 Halland kontrollerade detta.

Hejar du på Sverige eller Danmark ikväll?

Sverige vann ju första play off-matchen med 2-1 mot Danmark. Ikväll möter de Danmark på nytt.

Men att Halland i omgångar faktiskt var danskt territorium fram till 1645 – har det betydelse för vilken flagga som finns i de halländska hemmen ikväll?

P4 Halland tog pulsen på hallänningarna. Inger Fagerlund tror att Sverige vinner ikväll med 2-1. Att platsen som hon står på en gång tillhört Danmark påverkar inte vilket land som det hejas på ikväll.

– Nej, det ska jag inte. Jag tycker att det är fint att vi tog tillbaka den delen, säger hon.

Men alla håller inte med. Kaj Berntsson, före detta kommunalråd i Varberg, vurmar för det danska arvet. Utan danskar hade vi inte haft våra fina slott, konstaterar han.

– De byggdes ju för att vi skulle försvara oss mot svenskarna, förklarar han.

Är vi rentav danskar egentligen?

– Ja, i mångt och mycket tror jag att vi är det. Vi känner oss väldigt nära danskarna, och vi borde uppmärksamma det lite mer, säger Kaj Bentsson.

Och runt omkring påminns vi om det halländska arvet. Namnet Halland till exempel kommer från det fornnordiska ordet hall, som egentligen betydde häll. Vi har byggnader, dialekt och en matkultur som präglats av Danmark.

Och det finns trots allt dansk support i Halland. Inte minst i form av Kaj Berntsson som till och med ville att vi skulle fira den danska nationaldagen – grundlagsdagen den 5 juni – istället för den svenska.

– Dansk tv uppmärksammade detta och i mitten av 90-talet stod jag på en dansk ölback på Varbergs torg med danska flaggor och talade till det danska folket, berättar Kaj Berntsson.

Om det nu blir dansk seger kanske vi inte ska vara så ledsna, utan känna att Halland går till VM oavsett?

– Jag tror att de flesta tycker att Sverige ska vinna, men om Danmark vinner – vilket jag hoppas – då kommer de ha väldigt många sympatier från Halland.

Men arvet från danskarna påverkar inte vilket lag hallänningen Matilda hejar på.

– Nej, det var ju längesen, säger hon.