Grafikens hus öppnar i Södertälje

1:13 min

Museet för samtida grafisk konst, Grafikens hus, flyttar till Södertälje.


Grafikens hus låg tidigare i Mariefred men de tidigare lokalerna brann ner i mars förra året. Nu har Södertälje kommun vunnit dragkampen med andra kommuner säger Nina Backmann vd på Grafikens hus.

- Det har ju varit lite av en ynnest att ha fler kommuner som vi har haft dialog med. Vi ha jobbat med det här ganska länge och styrelsen tillsammans med mig har undersökt vart hittar vi en hållbar framtid, då kom vi fram till Södertälje. Så det känns otroligt spännande att kunna börja här.

Södertälje kommun var den av de sökande som Grafikens hus kunde känna störst igenkännande med när det kom till hur man vill jobba med det nya Grafikens hus.

Den viktigaste delen var att Södertälje kommun ser på kulturen som en viktig del i till exempel inkludering och en verksamhet för alla oavsett bakgrund. Staffan Jonsson, Kultur och fritidschef i Södertälje kommun är glad idag.

- Konsten blir ju en arena en mötesplats för många människor, man kan dela upplevelser, uttrycka sig genom kulturen. Så det kommer absolut få en integrerande funktion. Vi ser också fram emot att kunna samverka med andra kulturinstitutioner som redan finns i Södertälje.