Valet: IS eller Daesh?

2:40 min

Helgens attentat i Paris har återigen aktualiserat frågan om hur terrororganisationen egentligen bör benämnas. Såväl Peter Wolodarski som Aftonbladets Jan Helin har öppnat för att överväga ett namnbyte. Ronnie Sandahl, krönikör i Aftonbladet är en av de som tagit ställning för att det är dags att byta till Daesh.

De franska myndigheterna använder sig konsekvent av benämningen Daesh. Även USA:s president Barack Obama har sedan attentatet i Paris börjat använda sig av Daesh istället för IS och nu börjar debatten bubbla också bland svenska medier.

– Om svensk press påstår att det här är en Islamisk Stat, så kommer folk också börja se det som en stat.

Argumentet om att medierna ger en missvisande bild genom att använda sig av termen IS, är Ronnie Sandahl inte ensam om. I USA har skribenten Zeba Khan fått stort genomslag för en artikel i Boston Globe där hon påpekar hur olyckligt det är att benämna terrorgruppen för IS eller Islamiska Staten eftersom det faktiskt inte är en stat, utan snarare än terrorsekt med statsbyggande ambitioner som de allra flesta muslimer menar har väldigt lite med Islam att göra. En del av terrorgruppens strategi är att genom skräck och skicklig PR, som i själva namnvalet stärka sin egen position. Vi hör Ronnie Sandahl igen.

– Frågan är väl då om vi ska agera nyttiga idioter i det sammanhanget. Men det är en komplex fråga det förstår jag också.

Ett liknande argumentet, om att termen Islamiska Staten suddar ut gränserna mellan islam, muslimer och islamister anger också Laurent Fabius, Frankrikes utrikesminister om varför Frankrike konsekvent använder Daesh. Förkortningen Daesh står för Islamiska staten i Irak och Syrien/Levanten men är samtidigt en förkortning som terrorgruppen själva fördömer eftersom den påminner om det arabiska ordet ”daes” som betyder trampa ner eller krossa.

Men här på Sveriges Radio, säger vi fortfarande officiellt IS. Varför då? Jag frågar Michael Österlund tf. chef för Ekot.

– Vi är väldigt noga med benämningar på grupper och partier eller vad det kan vara även när det gäller grupper som IS så är vi väldigt noga med att gå igenom varför vi kallar vissa saker för exempelvis IS. Vi ska titta på den här frågan de närmaste dagarna. Men det här är inte ett beslut man bara fattar på en kafferast utan vi ska titta noga på det, vi ska prata med språkvården och vi ska ta hjälp av våra absoluta experter på utriket. Sen ska vi återkomma i frågan, än så länge kallar vi det fortfarande för IS.

Men det kan alltså bli en ändring i framtiden?

 – Jag utesluter absolut inte det, om vi kommer fram till att IS inte funkar som benämning längre då ändrar vi. Men då vill jag höra alla experter på området innan och att vi ska ha gjort en ordentlig utredning.

Michael Österlund påpekar också att namnanvändningen Islamiska Staten brukar föregås av ett ”gruppen som kallar sig för” just för att inte legitimera att det skulle vara en stat.