Han vill bli brandman efter hockeykarriären

4:00 min

De flesta ishockeyproffsen i dag väljer att satsa allt på idrottandet. Skolresultaten blir då ofta lidande. En av dem som har upplevt detta är HV71:s Oscar Sundh.

De tjänar bra med pengar och gör det många bara kan drömma om. De kämpar om att vinna titlar och bli bäst. De lever för publikens jubel och den enorma äran som ingår i sporten. Men en dag tar allt det slut. En dag är det dags att lägga skridskorna på hyllan och då börjar ett nytt liv. Men är alla förberedda på den stora omställningen?

En som redan börjat tänka på karriären efter ishockeyn är HV71:s 29-årige publikfavorit Oscar Sundh. Han är inne på sin andra sejour i den blå tröjan och har blivit omåttligt populär i Kinnarps Arena, men allt eftersom att han blivit äldre så har han börjat tänka på livet efter ishockeyn.

Nu när man blivit några år äldre så förstår jag att man inte kan spela för evigt, då får man börja fundera lite på vad man kanske skulle vilja göra när det inte går att spela längre. När jag var yngre fanns inte de tankarna, säger Sundh.

Oscar Sundh har fått mycket hjälp av spelarfacket Sico, och i dag har han redan ett drömyrke som han skulle vilja syssla med när han lagt skridskorna på hyllan.

– Jag skulle vilja bli brandman när jag blir äldre. Jag har spelat med några killar som jobbar som brandmän i dag och de trivs jättebra. Jag tror det är ett yrke som skulle passa mig.

Men är det verkligen så enkelt att bara kliva ut från den iskalla rinken till det glödheta yrket som brandman? Hur är betygen för ishockeystjärnorna vars liv till stora delar endast bestått av att träna och spela ishockey?

För Oscar Sundh gick det inget vidare under hans tredje år i gymnasiet då han varvade studierna med att spela i Almtuna.

Jag tränade klockan två på eftermiddagen och då var jag tvungen att lämna skolan klockan 12, och vi hade majoriteten av våra lektioner på eftermiddagarna så jag hade 76 procents frånvaro.

I dag har han tagit kontakt med spelarfacket för att få hjälp att bli brandman. En genväg är att göra högskoleprovet och få ett tillräckligt bra resultat för att bli antagen på en utbildning, och just det gör Oscar Sundh nu. Han pluggar en förberedande kurs så att han en dag kan lämna sporten han ägnat hela sitt liv åt för att inleda ett nytt liv som brandman.