Rädsla för att islamofobin kommer växa i Frankrike

2:09 min

Efter fredagens terrordåd har flera muslimska församlingar utsatts för angrepp och hot. Bland annat har moskéer vandaliserats runtom i Frankrike. 

– Islamofobin är en högerextrem politik, de kriminella och barbariska attackerna i Paris fredags har förstås ingenting med muslimer att göra, säger Abderrahmane Dahmane styrelseledamot för Parismoskén. Utanför porten till moskén står en beväpnad polis och vaktar.

Flera imamer i Frankrike uttrycker nu en oro över att fredagens terrordåd kan få konsekvenser för muslimer i landet. De senaste dagarna har också flera angrepp riktats mot muslimska församlingar i Frankrike. På moskén i Creteil utanför Paris klottrades flera kors i röd färg på fasaden. På en annan moské i parisområdet skrevs texter som anspelade på nazistiska organisationer från andra världskriget.

På dörren till en moské i Pontarlier klottrades ett hakkors och texten "Frankrike åt fransmännen", och i Evreux i nordvästra Frankrike skrevs texten "död åt muslimer" på porten till kommunhuset.

Grönsakshandlaren Isha Degoga som säljer sina varor på Boulevard Richard Lenoir, bara ett stenkast från Bataclan där 89 personer dödades i fredags, har svårt att riktigt ta in det som hänt.

– Det är fruktansvärt, säger han, och som muslim är det klart att jag är rädd att man ska dra alla över en kam, och det är ärligt talat svårt att sia om morgondagen.

En del kommentatorer här gör analysen att attacken i januari, mot satirtidningen Charlie Hebdo och den judiska mataffären, följdes av avsevärt mycket högre rop på samförstånd och uppmaningar om att inte skuldbelägga muslimer.

Isha Degogas lägger upp några paprikor och säger att det här ju inte har något med muslimer eller araber att göra.

– Men man vet aldrig. Vi får hoppas att det slutar väl.