World childrens prize kan flytta in i ny Kungsladugård i Mariefred

1:07 min

I Mariefred kan World childrens prize foundation bli en av de verksamheter som kommer att finnas i en ny planerad byggnad där Grafikens hus fanns innan branden förra året.

– Det finns en hel rad av olika intressenter som skulle kunna passa in i en återuppförd Kungsladugård. Vi har diskussioner med ett antal intressenter. En av dem är World children´s prize foundation, som har ett stort behov av att verka utifrån en byggnad på plats. Det bör passa utifrån kulturminnesskäl och verksamhet som tillför orten och Sverige, säger Johan Zetterberg är fastighetsdirektör Statens fastighetsverk.

Igår kom beskedet att Grafikens hus byggs upp i Södertälje och inte i Mariefred, enligt beslut av styrelsen.

Statens fastighetsverk, som beklagar flytten, fortsätter planerna på att ersätta byggnaden vid  Kungsladugården i Mariefred där Grafikens hus skulle ha varit en del av det.

– Den ska ju fortsätta att påminna om den Kungsladugård som den var innan branden. Närmare utformningsfrågor ska vi prata med kommunen och Riksantikvarieämbetet, säger Johan Zetterberg

Enligt ett tidigare inriktningsbeslut ska  Kungsladugården byggas upp igen till 2018 och diskussioner först med Strängnäs kommun och olika intressenter.

Planen är att en ny byggnad som påminner historiskt om den nedbrunna Kungsladugården ska uppföras eftersom det är ett statligt byggnadsminne.

– Kungsladugården ska byggas upp och inrymma flera olika verksamheter. Vi hade sett fram emot att Grafikens hus skulle vara en verksamhet där, men jag förstår att de inte vill vänta, säger  Johan Zetterberg är fastighetsdirektör Statens fastighetsverk.