Forskare: De har ett ansvar för sina investeringar

3:17 min

Kommuner och landsting måste ta ett större ansvar för sina investeringar i fossil- och oljebolag. Det menar Ian Hamilton, som studerat ansvarsfulla investeringar vid Handelshögskolan i Umeå.

Idag berättar vi att flera kommuner och landsting placerar sina pengar i oljebolag - samtidigt som de har egna mål om att minska sin klimatpåverkan. Landstinget i Västernorrland är ett exempel.

Ian Hamilton som är knuten till Handelshögskolan vid Umeå universitet och som har forskat om ansvarsfulla investeringar, tycker att kommuner och landsting har för lite kunskap om sina fondplaceringar och att de behöver bli mer insatta i vad bolagen som de är med och äger egentligen har för verksamheter:

- Min spontana reaktion är att man inte är det idag. Här finns mer att göra, och här bör kommunerna och landstingen göra nåt. De har ett ansvar för sina medborgare, då den här frågan blir allt större i samhället, säger han. 

Tycker du att kommunerna borde sälja sina innehåll i oljebolag för miljöns skull?

- Det kommer krävas en mängd olika strategier. En kan vara att man avinvesterar. En annan kan vara att man för dialog, och försöker påverka de stora fossila utsläpparna att ändra om sin verksamhet. 

- Jag tror inte man ska sälja allt. Det kan vara en farligt strategi. Man ska vara insatt och titta på vissa tillgångar där man kan sälja, som kolet till exempel, som är väldigt smutsigt, säger han. 

Är inte det viktigaste att kommunerna får pengarna att växa?

- Jo, det är extremt viktigt, och förvaltarens största ansvar. Men det är viktigt att man tittar på miljöparametrarna. Man kan inte bara titta på det ekonomiska. Hållbarhet och ekonomi går hand i hand, säger han.