SVERIGES RADIO GRANSKAR INVESTERINGAR I OLJEBOLAG

Söderköping ska sluta placera pengar i oljebolag

1:47 min

Alla länets kommuner placerar pensionspengar i olje- och gasbolag som påverkar klimatet. Detta trots att man samtidigt har en miljöpolicy som säger att man ska minska påverkan på klimatet.

Genom pensionsbolaget KPA förvaltas mycket av de tjänstepensioner som kommuner betalar in för sina anställda. Och KPA placerar pengar i bland annat oljebolag. Söderköping är en av kommunerna, som anlitar KPA, och i kommunen är Mattias Ravander kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är en för liten kommun för att ha egen fondplacering utan får förlita oss på proffs, som KPA, säger han.

De senaste fem åren har kommunerna i länet och region Östergötland betalat in 3,2 miljarder till anställdas pensioner, visar en granskning P4 Östergötland gjort.

Två av länets tretton kommuner; Finspång och Linköping samt Östergötlands största arbetsgivare region Östergötland placerar själva pensionspengarna. Där hamnar miljontals kronor i bolag som missgynnar klimatet.

De andra kommunerna låter KPA, som ägs av Folksam och Sveriges kommuner och landsting (SKL), ta hand om placeringarna, trots att bolaget även tidigare fått kritik för att placera pengar i bolag som påverkar klimatet på ett negativt sätt. Det är ett problem tycker Mattias Ravander.

– Det handlar om våra upphandlingar, att vi säkerställer att det inte är världar som lever var för sig, säger han.

Nu ska placeringarna i Söderköpings kommun ses över och klimattänkande ska även prägla pensionsplaceringar lovar Mattias Ravander.

– När vi upphandlar pensionspengar så blir det en faktor. Annars hamnar pensionspengarna någon annanstans.