Skärpta vapenlagar i EU

2:11 min

Efter Parisattackerna har EU-kommissionen, på rekordtid, tagit fram ett lagstiftningspaket för att minska tillgången på skjutvapen i Europa.

Det ska bland annat bli olagligt för privatpersoner att bära automatvapen, även om vapnen är deaktiverade, alltså har gjorts obrukbara. 

– Vapen som var deaktiverade har ibland påträffats vid terrorattacker, sade Elżbieta Bieńkowska, EU-kommissionär för den inre marknaden vid en presskonferens i Bryssel i dag.

En del av lagstiftningspaketet är att införa nya minimiregler för hur man gör skjutvapen obrukbara. De nya reglerna kring deaktiverade vapen kommer träda i kraft om tre månader.

Dessutom föreslår EU-kommissionen idag mer genomgripande förändringar av det så kallade skjutvapendirektivet.

Enligt EU-kommissionen är det mycket viktigt för europeiska medborgares säkerhet att lagarna kring skjutvapen blir striktare.

En stor förändring som föreslås är att privatpersoner i EU ska förbjudas att bära automatvapen, till exempel en kalashnikov, även om skjutvapnet är deaktiverat. En EU-källa uppger för Ekot att terrordådet vid Charlie Hebdo utfördes med automatvapen som tidigare var deaktiverade.

EU-kommissionär Bieńkowska säger att deaktiverade vapen "inte längre ska ses bara som en metallbit" som kan fraktas fritt vart som helst i Europa. Framöver ska de klassas som skjutvapen, även om de just nu inte går att skjuta med.

Det föreslås även stopp för internethandel med vapendelar. Enligt EU-kommissionen användes, vid terrorattacken på ett snabbtåg i Frankrike i somras, vapen som var hopbyggt av delar som var inköpta lagligt via nätet. Det ska alltså försvåras med en ny europeisk skjutvapenlagstiftning.

En annan nyhet är förslaget att inkludera vapensamlare i lagstiftningen och göra deras verksamhet tillståndspliktig i hela EU.

EU:s parlament och medlemsstater måste säga ja innan man kan ändra unionens så kallade skjutvapendirektiv.