Niclas blev skjuten på jobbet

5:01 min

Varje dag inträffar i snitt en brottsrelaterad skjutning i Sverige, enligt en ny rapport. En kväll i vintras var det Niclas Blomqvist i Tidaholm som drabbades.

Mellan 2006 och 2014 har antalet skjutningar i Sverige ökat med 20 procent, visar en rapport som Brottsförebyggande rådet presenterade på onsdagen.

Förra året inträffade 365 stycken.

De allra flesta inträffar i så kallade utanförskapsområden i storstäderna, men inte alla. Niclas Blomqvist, delägare i butiken Matöppet i Tidaholm, råkade riktigt illa ut när han och en kollega skulle stänga butiken söndagskvällen den 11 januari i år.

–  Vi släckte ner och låste, larmade på och skulle gå ut. Då kastade det sig in en kille och hotade oss med en pistol, berättar Blomqvist.

Med en pistol mot huvudet tvingades Niclas att larma av. Det hela övergick sedan i en brottningsmatch och där Niclas försökte vrida vapnet ur rånarens hand.

– Jag fick uppfattningen att går vi in till kontoret och kassaskåpet. Då kommer han att döda oss.

Mitt i bråket brann plötsligt ett skott av.

–  Det blev en jättesmäll. Sedan luktade det krutrök. Jag fattade inte först att jag blivit träffad. Jag tittade på byxorna och såg ett stort hål.

Innan polis och ambulans kom flydde gärningsmannen från platsen, och ännu har ingen dömts för rånförsöket. Niclas Blomqvist däremot låg tre veckor på sjukhus och lider fortfarande av händelsen. Varje dag. 

– Det påverkar mig i varje steg man går. Man känner den här smärtan hela tiden. Det kanske går att gå 200-300 meter, sedan börjar det göra så ont att det inte går längre.

Hur går det att jobba då?

– Jag jobbar varje morgon. Jag gör det jag kan. Sitter och pratar med gubbarna i speldelen. Man rensar skallen mer när man jobbar än när man är hemma.

En sådan här sak sätter sig också i själen?

– Ja det gör det. Man blir mycket mer nervös. Man gillar inte röster bakom ryggen. Mörkret är heller ingen höjdare att gå ut i själv.

Det inträffar en skjutning statistiskt sett varje dag i Sverige. Dina tankar om det?

– Det är ju jätteotäckt. Det kanske är för lätt att få tag i vapen i Sverige i dag.