#skummetihamre

"Borde ha sanerat bort skadliga skummet i Hamre"

1:55 min

Norrhälsinge räddningstjänst får nu kritik för att inte de sanerade efter att de använde brandskum vid den uppmärksammade branden i byn Hamre i Hudiksvall i början av året.

Vem tycker du bär ansvaret för det förorenade vattnet i Hamre? Kommentera på Facebook! 

Stefan Svensson, lektor och docent i brandteknik vid Lunds universitet, är en av dem som tycker att när man måste man sanera efter att ha använt skum:

– Skumvätska är trots allt kemikalier som man ska undvika att få ut i naturen. Hamnar det utanför och i dagvattenbrunnar till exempel får man fundera ganska tidigt på möjligheten att ta upp det, säger han. 

I Hamre använde man skum för att släcka men även för att försöka skydda grannhuset. Brandmännen använde först ett så kallat a-skum för att släcka. Men när det tog slut gick man över på b-skum, som innehåller skadliga ämnen och gick rakt ner i dricksvattnet.

Per Nylund som bor i grannhuset såg hur det rann ut över marken.

– På Magnus parkering var det fullt med vatten och skum, och det rann ner mot Anders. Vi försökte leda bort allting.

Flera experter som vi har pratat med riktar nu kritik mot Norrhälsinge räddningstjänst för att de använde skum vid branden i Hamre. Enligt dem hade bara vatten kunnat lika bra effekt.

Oavsett vilken man använder blir det en miljöpåverkan. Släckvatten kan ta upp giftiga ämnen från branden och sprida dem i naturen. Skum å andra sidan innehåller kemikalier.

Och det är är svåra beslut som räddningstjänsten måste ta, säger Stefan Svensson lektor och docent i brandteknik vid Lunds universitet.

– Många gånger blir besluten lite som pest eller kolera. Antingen får jag släckt relativt enkelt eller skyddar en byggnad, eller så får jag en större skada på byggnaden men ingen miljöskada.

Och i Hamre valde man att använda skum, och ett skum som visade sig förorena brunnar. Och använder man skum ska man försöka få bort det från marken, säger Stefan Svensson.

– Att ta upp hundra procent av detta blir svårt, men man kan nog få upp väldigt mycket av det.

Hela vår granskning av #skummetihamre hittar du här.