#skummetihamre

Räddningstjänsten saknar rutiner för skumsanering

1:18 min

Norrhälsinge räddningstjänst har inga rutiner för att få bort brandskum från marken efter en räddningsinsats. Därför sanerade man inte marken efter branden i Hamre, vilket räddningstjänsten fått kritik för.

Vem tycker du bär ansvaret för det förorenade vattnet i Hamre? Kommentera på Facebook!

Flera personer med kunskap om brandsläckning som P4 Gävleborg har pratat med menar att räddningstjänsten bör försöka få bort skum från marken efter en släckinsats, eftersom skum innehåller kemikalier, vilket vi rapporterade om tidigare under tisdagen.

Det finns också många som menar att man inte behöver använda skum överhuvudtaget vid såna här insatser eftersom vatten fungerar lika bra.

Inom räddningstjänsterna i Sverige går åsikterna starkt isär om man ska använda skum vid den här typen av bränder.

– Vi har inget bra system för att ta hand om släckvatten och skum. Vid våra industrier har vi det, men inte vid husbränder. Vi har inget system för att ta hand om det, säger Lennart Juhlin, räddningschef vid Norrhälsinge räddningstjänst. 

Inom Norrhälsinge räddningstjänst har man valt att använda skum, eftersom man menar att vatten inte är tillräckligt bra.

Vid insatsen hade räddnigstjänsten med sig två dunkar med olika typer av skum. När det ena tog slut gick man över till b-skum, som skulle visa sin förorena vattnet i byn.

Räddningschef Lennart Juhlin säger att man då inte visste hur skadligt b-skummet är, vilket gjorde att man använde det och också bidrog till att man inte försökte få bort det efteråt.

– Hade vi vetat att det var jättefarligt då hade vi gjort det.

Hela vår granskning av #skummetihamre hittar du här.